Internet Explorer вече не отваря популярни сайтове

Internet Explorer пренасочва към Edge при опит за отваряне на популярни сайтове
(екранна снимка: Microsoft Edge)

„Уебсайтът, с който се опитвате да се свържете, не работи с Internet Explorer. Пренасочени сте към Microsoft Edge, където можете да продължите сърфирането без прекъсване. За да продължите да преглеждате [уебсайтове] безпроблемно в Microsoft Edge, импортирайте вашите данни и настройки от Internet Explorer”.

Това съобщение ще видите, ако се опитате да отворите популярни уеб ресурси като YouTube и Twitter в браузъра Internet Explorer. Microsoft настойчиво приканва потребителите на Windows 10 да мигрират от IE към новия браузър на компанията  Edge, базиран на Chromium.

Напоследък популярните уебсайтове не са отварят в IE, включително видеопорталът YouTube, социални мрежи като Instagram и Twitter, редица специализирани портали за въпроси и отговори като Stack Exchange. В списъка с неподдържани от IE уебресурси има поне хиляда сайта.

Сега, когато се опитвате да получите достъп до сайт от „черния списък” с помощта на IE, автоматично стартира друг браузър на Microsoft – Edge, включен в Windows 10. След това се показва голям изскачащ прозорец, който предупреждава, че сайтът не може да бъде отворен в IE и сърфирането в мрежата ще продължи в Edge.

Можете да затворите прозореца, като щракнете върху единствения бутон „Продължи разглеждането”. Освен това е налична процедура за прехвърляне на всички данни от IE към Edge – може да я стартирате със съответната опция в изскачащия прозорец.

Междувременно IE зарежда страницата на портала за поддръжка на Microsoft със следния текст: „Уебсайтът, на който се опитвате да се свържете, не работи с Internet Explorer. Пренасочени сте към Microsoft Edge, където можете да продължите сърфирането без прекъсване. За да продължите да преглеждате [уебсайтове] безпроблемно в Microsoft Edge, импортирайте вашите данни и настройки от Internet Explorer. Ако попаднете на сайт, който изисква Internet Explorer за преглед, можете да го заредите в режим Internet Explorer, без да напускате Microsoft Edge”.

Служебното съобщение от страницата за поддръжка на Microsoft
(екранна снимка: Microsoft Edge)

Всъщност Edge може да работи в режим на съвместимост с IE. Съответната функция се активира в настройките от раздела „Браузър по подразбиране”. Според публикация на Microsoft към документацията на Edge от ноември т.г., корпоративните потребители могат да изключат принудителното пренасочване на IE-Edge чрез персонализирани групови политики.

Още в края на октомври се появиха информации за предстоящ „принудителен трансфер” на потребителите на IE към Edge. За пренасочването е отговорна динамичната библиотека „ie_to_edge_bho.dll”, която се явява модул в остарелия браузър IE . Тази библиотека се разпространява от Microsoft чрез инсталационния пакет на Edge от лятото на 2020 г. Пренасочванията на сайтове от „черния списък” започна с пускането на Edge 87 през ноември.

Миналия месец Microsoft обяви, че вече няма да поддържа контрол на потребителски акаунти чрез IE, считано от 13 ноември 2020 г. През август компанията съобщи, че уеб версията на приложението за бизнес комуникации Teams ще спре да работи върху IE от 30 ноември 2020 г. Останалите услуги, вкл. облачният Office 365, ще прекратят поддръжката на IE от 17 август 2021 г.

Коментари по темата: „Internet Explorer вече не отваря популярни сайтове”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Най-после тези от НСИ трябва да променят достъпа до сайта си.

Коментар