Всички стари версии на IE вече са в зоната на риска

Потребителите на версии на Internet Explorer преди 11 вече са изложени на сериозни рискове за сигурността

Потребителите на версиите на Internet Explorer преди 11-та вече са изложени на сериозни рискове за сигурността

Microsoft спази обещанието си да не поддържа старите версии на Internet Explorer. Последното обновление на сигурността под номер MS16-009 съдържа кръпки само за браузърите Edge и IE11. Останалите версии на IE вече попадат в зоната на риска, тъй като няма да бъдат защитени от нови експлойти.

Това означава, че компютри, на които се ползват все още популярните версии на 8, 9 и 10 на Internet Explorer са изложени на риск от хакерски атаки. Данните в браузъра няма да бъдат защитени и ще станат лесна плячка на киберпрестъпниците, които целят основно кражба на персонални данни.

Проблемът се задълбочава, заради инертността на потребителите. Обикновено те не бързат да се разделят със старите версии на приложенията си, нито да инсталират последните обновления на сигурността.

В момента Microsoft се опитва да наложи новия си браузър Edge, който е част от операционната система Windows 10 и е зададен по подразбиране в нея. Edge стъпва на Internet Explorer 11 и в много отношения копира неговите възможности.

Повечето потребители обаче предпочитат да ползват външни браузъри като Chrome и Firefox, които са несравнимо по-популярни от Edge.

Що се отнася до Internet Explorer, версиите 7 и 8 отдавна бяха „пенсионирани” от Microsoft, докато изданията 9 и 10 получиха последните си обновления преди около месец, но вече и те влизат в зоната на риска за сигурността.

Коментари по темата: „Всички стари версии на IE вече са в зоната на риска”

добавете коментар...

  1. harry

    dreme mi na patoka>>>>Unix/Linux

  2. Ив

    Самият Windows е един голям риск от най-старият до най-новият.
    Като най-новият виндуус има телеметрия и продава личните данни на хората, защото са им малко парите.

    Къде са организациите по защитата на потребителите?
    Как е възможно да се допуска такъв феодализъм и монопол в 21-ви век?

    Трябва да се забрани продажбата на хардуер с предварително преинсталиран уж безплатен софтуер, чиято цена се крие нарочно точно кое колко струва и какви лични данни се продават за няколко допълнителни скромни милиарда доход.

Коментар