Услуга на Amazon елиминира ръчното писане на код

Amazon иска да направи разработката на приложения достъпна и за неспециалисти
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет компанията и облачен доставчик Amazon пусна нова услуга Honeycode, която позволява на потребители без познания по програмиране да разработват мобилни и уеб приложения.

Услугата, която в момента е на фаза бета тестове, изключва напълно нуждата от ръчно писане на код, което я прави достъпна за използване от хора, запознати с езиците за програмиране само в училищния курс по компютърни науки.

Amazon предприема този ход с цел да разшири потребителската база на облачната си услуга Amazon Web Services (AWS), с която Honeycode е много тясно свързана, отбелязва CNBC.

„Клиентите ни казват, че нуждата от персонализирани приложения далеч надхвърля възможностите на програмистите. С Honeycode почти всеки вече може да създава мобилни и уеб приложения, без да пише код”, коментира Лари Августин, вицепрезидент на AWS.

Потребителите на Honeycode взаимодействат със специален графичен интерфейс и набор от шаблони за създаване на определени програми. Списъкът се състои от 11 шаблона, вкл. мениджър на събития, контрол на бюджета, мениджър на инвентара, инструмент за управление на съдържанието (CMS) и др.

Honeycode предоставя графичен интерфейс и набор от шаблони
(екранна снимка: Amazon)

Honeycode използва бази данни на Amazon Web Services, което дава възможност на потребителите да настройват сортирането, филтрирането и обвързването на данните. Представители на Amazon казват, че структурата за въвеждане на данни при създаване на определена програма в Honeycode е подобна на електронна таблица.

Услугата може да се ползва напълно безплатно, но с известни ограничения. Месечна такса от 20 долара дава много повече възможности – например, увеличаване на размера на една таблица до 10 хиляди реда.

Коментар