Невероятно поскъпване на Tesla за 10 години

Около 74 000 електромобила Tesla са доставени през второто тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Точно преди десет години младата тогава компания Tesla Motors излезе на борсата, като събра от IPO-то си 226 милиона долара при цена от 17 долара за акция. В края на първия ден от търговията котировките се покачиха до 23,89 долара, а тази седмица една акция на Tesla превиши 1009,35 долара.

Оказва се, че за десет години присъствие на фондовата борса акциите на Tesla са поскъпнали 41 пъти! Рядко компания от технологичния сектор, да не говорим за производител на автомобили, може да се похвали с подобна динамика в растежа на капитализацията.

Загубите на оперативно ниво се превърнаха в норма за американския производител на електромобили, а публичните изявления на основателя на компанията Илон Мъск ежемесечно определят вектора на промените в стойността на ценните книжа на Tesla.

От началото на тази година акциите на Tesla поскъпнаха със 140% и този възход не беше възпрепятстван нито от пандемията, нито от продължителното спиране на главния конвейер в Калифорния, заради което Мъск дори заплаши местните власти да премести компанията в съседен щат.

В цялата си история като публична компания Tesla никога не е приключвала финансова година без загуби през всичките четири тримесечия. Само седем тримесечия за десет години завършиха с чиста печалба. Тази година обаче за второ поред тримесечие се очаква компанията да отчете печалба.

Илон Мъск призова служителите на Tesla да направят всичко възможно, за да постигнат целта. Това ще бъде трудно за постигане, предвид общия спад на автомобилния пазар и продължителния престой на конвейера в САЩ, наложен от самоизолацията.

Призивът на основателя на компанията обаче стимулира покачване в стойността на ценните книжа на Tesla с 5,2%. Тримесечният доклад на компанията ще бъде публикуван тази седмица и ще покаже изпълнена ли е целта.

Анализатори, на които се позовава Ройтерс, очакват Tesla да отчете доставки на 74 000 електрически превозни средства за второто тримесечие. През април Tesla изненада инвеститорите с изявление, че обемите на производство на новия електрически кросоувър Model Y се увеличават предсрочно.

Ако рентабилността на ниво тримесечие стане норма за Tesla, нейните акции ще отговорят на изискванията за включване в S&P 500 още тази година. Компанията вече е вторият по големина производител на автомобили след Toyota Motor, а стойността на активите й достига 180 милиарда долара.

Коментари по темата: „Невероятно поскъпване на Tesla за 10 години”

добавете коментар...

  1. :o)

    Като цяло смешни финансови борсови игрички.
    В един момент си на върха на пяната, в друг – на дъното на океана.

  2. Anonymous

    Компанията вече е вторият по големина производител на автомобили след Toyota Motor,

    тесла – 375,000 бр. произведени
    vw – 10,000,000 бр. произведени

  3. Anonymous

    Компанията вече е вторият по големина производител на автомобили след Toyota Motor,
    а стойността на активите й достига 180 милиарда долара.

  4. Anonymous

    chesapeake пропуска лихвените плащания за 15 юни.

    кредити намалява с 700 мил. $.

    Капиталът най-вероятно е 0 при текущите цени на суровините.

    Откакто ръководството на Chesapeake Energy (CHK) издаде предупреждение за продължаващо безпокойство в края на миналата година, инвеститорите обмислят шансовете за фалит. С падането на цените на природния газ през зимния сезон 2019-2020 и цените на петрола около коронавирус предположеният за фалит станаха почти сигурни.
    След няколко месеца, когато чухме, че компанията е на път да обяви фалит, събитията през тази седмица изглежда са първият легитимен финансов сигнал, че процесът започва.

    След камбаната миналия четвъртък (18 юни), Chesapeake обяви, че е пропуснал някои лихвени плащания, които бяха насрочени за 15 юни, миналия понеделник. Сега компанията има 30-дневен гратисен период, преди неплащането да представлява събитие по подразбиране. Може би още по-важна беше допъл. инф, че договорът за кредит на компанията е изменен, като най-голямата промяна е заемната база намалена от 3 млрда на 2,3 млрда $.

    Chesapeake завърши Q1 2020 г. с по-малко от 100 мил. $ в брой

    общ дълг е 9,5 млрда $

    Компанията има малко над 250 мил. $ дълг, дължима през останалата част от тази година, част от които се дължи на 1 юли. Кредитното улеснение на компанията беше осн. източник на финансова гъвкавост, като в края на първото тримесечие имаше неплатено салдо от 1.9 млрд. $.
    Новините от четвъртък за намалението на 700 мил. $ за това кредитно улеснение значително намаляват тази потенциална спасителна линия.

    След като цените на петрола се възстановиха малко през последните седмици и някои спекулативни търговии с много затруднени имена, акциите на Chesapeake се издигнаха до $ 77,50 на 8 юни, преди да паднат обратно на земята. За съжаление вероятно няма дългосрочна стойност за собствения капитал на компанията. Балансът е в ужасна форма, но

    Част от причините, поради които приходите от Q1 бяха по-добри от очакваните, са тази година огромни хеджиране на петрола.

    За съжаление, компанията няма такава защита през следващата година, а ситуацията с хеджиране на природен газ е още по-лоша. При текущи цени и вероятно значително намалено производство, компанията ще е трудно да произведе никакъв положителен паричен поток.

    Дълговите инвеститори се опитват да получат каквото могат, но това вероятно поставя нулева стойност на собствения капитал.

    Акциите на Chesapeake вероятно ще останат нестабилни за известно време.

    Това е преди всичко функция да има такъв нисък шанс след обратния сплит, който се случи през април.

    не бих се изненадал да видя акции в едноцифрените до края на месеца.

    Това може да изглежда особено вероятно, ако получим действително подаване на фалит доста скоро.

    Инвеститорите трябва да бъдат мн. внимателни, ако видят голям скок в акциите, особено ако това се дължи на високия обем на търговия на платформата Robinhood

  5. Anonymous

    обръщане на дълг в акции

    15 фалити от 16 = 93%

    SunEdison*
    Chesapeake Energy*
    Molycorp*
    Lehman*
    iStar Financial*
    Calpine*
    Fannie*
    Freddie*
    Enron*
    Tyco*
    Adelphia*
    Six Flags*
    eToys*
    Avaya*
    Worldcom*
    Intelsat*(converts at $60, down from $182)

    Tesla

    *фалираха

Коментар