Microsoft помага в контрола на автомобилните гуми

Системата на Bridgestone и Microsoft повишава безопасността по пътищата
(снимка: Bridgestone)

Bridgestone и Microsoft разработиха иновативна система за мониторинг и откриване на проблеми и повреди при гумите в реално време. Очакваният резултат е повишена безопасност по пътищата и по-малко инциденти.

Проблемите с автомобилните гуми влияят негативно при около 30% от всички пътни инциденти, причинени от техническа неизправност. Става въпрос за четири основни проблема: неправилно налягане, захабяване, неравномерно износване и не на последно място – щети от бордюри, дупки или предмети на пътя.

Повечето от тези проблеми могат да бъдат смекчени от системите за следене на налягането в гумите (TPMS), които са задължителни за всички автомобили, произведени от 2012 г. насам, и помагат на шофьорите да избегнат проблеми с ниско налягане. Редовното сервизиране и навременната подмяна на гумите пък предпазва от тяхното захабяване и износване.

Но има повреди на гумите, които се откриват само при близък, обстоен ръчен преглед. Те могат да възникнат по всяко време и да доведат до инциденти. Освен това подобни проблеми могат да повлияят неблагоприятно и на други компоненти на превозното средство, като например да причинят повреда на колелата и по този начин да създадат потенциална опасност за шофьорите.

Такива пропуски могат да бъдат уловени от системата Bridgestone Tyre Damage Monitoring System (BTDMS), която предоставя информация в реално време за повреди. Тя използва облачната платформа Microsoft Connected Vehicle Platform (MCVP), заедно със съществуващите данни на сензора от вече инсталирания хардуер и алгоритми за откриване на събития, засягащи повърхността на гумата и каркаса.

Вследствие на това водачът може незабавно да бъде уведомен за опасността и да реагира своевременно за отстраняването ѝ. Понастоящем няма друга еквивалентна система за наблюдение на пазара. Алтернативите изискват инсталиране на допълнителен хардуер, подчертаха от най-големия производител на гуми в света.

Системата за мониторинг на повреди при гумите има и други ценни приложения. Тя не само установява кога е възникнала повреда, но и къде. По този начин BTDMS позволява по-широк поглед върху пътните условия и инфраструктурата, кaто данните могат да бъдат използвани за сигнализиране на агенциите, отговорни за поддръжката на пътя, за наличието на дупки или други опасности на определена локация.

Бъдещите автономни превозни средства също могат да бъдат бенефициенти на системата, тъй като предават информация за опасности на други шофьори или автономни автомобили, които са в близост до тях. Освен това данните се предават и съхраняват в облака.

В момента BTDMS е достъпна за всички автомобилни паркове и производители на оригинално оборудване (ОЕМ), които използват облачната платформа за свързани превозни средства MCVP.

Коментар