Британците се колебаят за 5G, тревожи ги сигурността

Опасения за сигурността могат да забавят внедряването на 5G мрежи във Великобритания (източник: CCO Public Domain)

Властите във Великобритания предупредиха, че внедряването на безжични мрежи от пето поколение в страната може да се забави, ако бъдат наложени ограничения върху използването на оборудване от китайската компания Huawei, съобщи Блумбърг.

„Внедряването на 5G мрежи във Великобритания може да бъде отложено, поради належащи мерки по обезпечаване на сигурността“, заяви Джеръми Райт, министър на цифровите технологии, културата, медиите и спорта. Той не е съгласен да се поемат рискове за сигурността в преследване на икономически ползи от евтината техника.

„Разбира се, че има вероятност от забавяне в процеса на внедряване на 5G: ако искате да пуснете 5G по-бързо, ще направите това без отчитане на сигурността. Но ние не сме готови да тръгнем по този път. Затова не изключвам известно забавяне“, допълва Райт.

Huawei е лидер на пазара за 5G оборудване, но редица правителства се опасяват, че компанията сътрудници със службите на Китай. САЩ постоянно предупреждават своите съюзници за проблемите със сигурността, ако използват технологии на Huawei, а правителството на Австралия вече забрани участието на китайската компания в 5G проектите.

Huawei, от своя страна, многократно опроверга подобни обвинения, като подчерта, че всички нейни активи принадлежат на екипа на компанията, а не на правителството на Китай.

Коментар