Всички нови хромбуци ще поддържат Linux

Пускането на Linux на устройства с Chrome OS вече е много по-лесно (източник: Google Blog)

Хромбук компютрите, очаквани на пазара тази година, ще могат да се използват по-лесно с операционна система Linux. Процедурата е опростена значително, стана ясно на скорошната конференция за разработчици Google I/O.

Още през миналата година Google осигури възможност за пускане на Linux на някои ноутбуци под управление на Chrome OS, като постепенно все повече хромбуци започнаха официално да поддържат Linux.

Отсега нататък всички нови хромбуци ще предлагат възможност за работа с Linux, независимо дали са проектирани на базата на хардуерна платформа Intel, AMD или ARM.

По-рано за пускане на Linux на хромбук беше необходим софтуер с отворен ктод Crouton. Той позволява работа с Debian, Ubuntu и Kali Linux, но процесът на исталиране изискваше технически познания и оставаше недостъпен за всички потребители на Chrome OS.

Сега пускането на Linux на устройства с Chrome OS е значително опростено. Достатъчно е само да се пусне виртуална машина Termina, която работи с контейнер Debian 9.0 Stretch. Системите Ubuntu и Fedora също могат да работят в Chrome OS, но за тяхната настройка и пускане са необходими повече усилия.

За разлика от инсталирането на Windows на компютри с macOS чрез Boot Camp, за използване на Linux на хромбуци не се налага избор на операционната система при включване на компютъра. И двете платформи могат да работят едновременно, което позволява, например, преглеждане на файлове в мениджъра на Chrome OS и отварянето им с Linux приложения като LibreOffice, без презареждане на системата.

Нещо повече, в последната версия на Chrome OS е предвидена възможност за използване на файловия мениджър за преместване на файлове между Chrome OS, Google Drive, Linux и Android.

И докато за обикновените потребители подобни улеснения едва ли са особено належащи, разработчиците на софтуер могат да извлекат голяма полза от тях. Възможността за пускане на Linux в Chrome OS позволява на разработчиците да създават софтуер едновременно за трите операционни системи – Chrome OS, Linux и Android – на една платформа.

Когато Chrome OS се появи на пазара, мнозина я критикуваха с мотива, че това е само един уеб браузър с допълнителни възможности. Но Google постоянно добавя нови функционалности в своята платформа и сега – с поддръжката на Linux и Android – разработчиците фактически могат да се откажат от Mac и Windows. Постепенно Chrome OS става пълноценна операционна система.

Коментар