Приключи сделката за уеб сървъра Nginx

По данни на Netcraft, към март 2019 г. под управление на Nginx работят 25,68% (375,4 млн) от уеб сайтовете в света (източник: CCO Public Domain)

Компанията F5 Networks, американски разработчик на системи за корпоративни ИТ инфраструктури, приключи сделката по придобиване на Nginx – разработчик на едноименния уеб сървър, създаден от руснаци.

Стойността на сделката, обявена през март т.г., възлиза на 670 млн. долара. Nginx вече е част от F5 Networks и ще бъде преобразувана в самостоятелно бизнес подразделение начело с Гус Робъртсън, биш CEO на компанията.

Основателите на Nginx – Игор Съсоев и Максим Коновалов – ще продължат да работят над проекта в състава на F5, а продуктите на новото подразделение ще се разпространяват под съществуващите си брандове.

По данни на Netcraft, към март 2019 г. под управление на Nginx работят 25,68% (375,4 млн) от уеб сайтовете в света. По-популярни са само Apache с дял от 27,61% и Microsoft, която контролира 26,06%.

Компанията Nginx беше създадена през 2011 г. от бивш служител на Рамблер, за да развива едноименния уеб сървър за сайтове с високо натоварване. През 2004 г. излезе първата публично достъпна версия на продукта с отворен изходен код, разпространяван под свободен BSD-подобен лиценз.

През април 2013 г. Nginx нае за главен изпълнителен директор Гус Робъртсън, бивш вицепрезидент на Red Hat. През август същата година компанията пусна първия си комерсиален продукт Nginx Plus. Досега Nginx е привлякла инвестиции в размер на 104 млн. долара.

Коментар