Румънски е най-скъпият стартъп за изкуствен интелект

Инвеститорите са щедри към стартъпите за изкуствен интелект (източник: CCO Public Domain)

Стартъпите в сферата на изкуствения интелект са сред най-атрактивните цели на инвеститорите. Една млада компания от Румъния оглавява класацията с оценка от 7 млрд. долара.

UiPath официално стана най-скъпият AI стартъп, след като в поредния рунд на финансиране привлече 568 млн. долара инвестиции и така оценката й достигна 7 млрд. долара, съобщи Блумбърг. В инвестиционната сделка са участвали Coatue Management, Dragoneer, Wellington Management, Sands Capital и др.

Стартъпът е основан през 2005 г. в Румъния от бивши служители на Microsoft и разработва софтуер за автоматизиране на рутинните работни процеси – например, извлича данни от банкови документи за счетоводните отчети.

Сред клиентите на UiPath са големи играчи на пазара като JPX, Google и Duracell. Около компанията се формира обширна екосистема, вкл. безплатни обучаващи програми, онлайн форуми за разработчици и некомерсиални общности.

Откакто е на пазара, стартъпът привлече инвестиции в размер на 448 млн. долара, преди последния рунд на финансиране. Към март миналата година UiPath се оценяваше на 1 млрд. долара, а година по-рано струваше 109 млн. долара.

Досега за най-скъп AI стартъп се считаше китайският разработчик на приложения за разпознаване на лица и анализ на видео-данни SenseTime. През 2018 г. инвеститорите оцениха компанията на 4,5 млрд. долара.

Коментари по темата: „Румънски е най-скъпият стартъп за изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Saevar

    нищо чудно няма, румънците са мноого напред в ИТ, та БитДефендер е румънски и е 1 от най-добрите антивирусни, като цяло в електронната сигурност румънците са много напред…, българската политика още спи … след 30 години само мангал ще броди из Бг земите.

Коментар