САЩ умуват как да придобият активи от Nokia или Ericsson

Европейските телеком производители са обект на сериозен интерес от САЩ
(снимка: Ericsson)

Американските власти отново заговориха за необходимостта да придобият активи в производителите на телекомуникационно оборудване Nokia или Ericsson, за да избегнат зависимост от Huawei при изграждане на новата 5G инфраструктура.

САЩ са сериозно загрижени за това как могат да развият националната си инфраструктура за 5G мрежи, без да използват оборудване на Huawei. Обсъждат се различни мерки, включително косвено участие в придобиването на активи на Nokia или Ericsson – европейски доставчици на оборудване, които се конкурират с Huawei, става ясно от публикация на Уол Стрийт Джърнъл.

Обсъждането на мерките за развитие на инфраструктурата е навлязло в нов етап. Експертите предлагат различни начини за привличане на европейски компании на американския пазар. Сред мерките се споменават помощ за Cisco в закупуване на активи на Nokia или Ericsson или възлагане на тази мисия на инвестиционен консорциум, контролиран от правителството.

Предлага се също формиране на „отворена среда”, която би позволила на телеком операторите да използват оборудване от различни доставчици, за да изградят единна мрежа в САЩ. Сега телекомуникационното оборудване на определена марка обикновено е обвързано със съответен софтуер, което затруднява интегрирането на отделни сегменти на мрежата в обща структура.

Лоялността на европейските доставчици на телекомуникационно оборудване, към които евентуално ще се присъедини и корейската Samsung, може да бъде спечелена с различни данъчни преференции или участие на държавата в развитието на инфраструктурата.

Представители на Ericsson обаче са скептични към идеята за намеса на правителството в дейността на частните компании, а Samsung припомня, че вече произвежда редица електронни компоненти в САЩ, включително процесори за базови станции. Корейската компания има профилно предприятие в Тексас.

Някои експерти са загрижени за нестабилното финансово състояние на европейските производители на телекомуникационно оборудване, а представителите на Cisco говорят за възможни инвестиции в техния капитал само в контекста на неизбежните държавни субсидии.

Развитието на млади американски компании, предлагащи телекомуникационно оборудване, изостава значително от нуждите на пазара. Представители на Huawei отбелязват, че големите финансови инжекции не могат да решат проблема, тъй като са нужни години за разработване на модерни технологии.

Коментари по темата: „САЩ умуват как да придобият активи от Nokia или Ericsson”

добавете коментар...

  1. Saevar

    Фофу=>Папка-Аутизъм

  2. Фофу

    Боже, защо има толква изплющеляци ??

  3. Anonymous

    Haй-гoлямaтa тeлeĸoмyниĸaциoннa ĸoмпaния в Япoния(NTT) щe пpидoбиe дял зa $600 млн.(5%) във вoдeщ пpoизвoдитeл(NEC) нa oбopyдвaнe зa тeлeĸoми в cтpaнaтa в oпит дa cъздaдe шaмпиoн, cpeщy ĸитaйcĸaтa Нuаwеі

  4. Anonymous

    TM Forum is an association of over 850-member companies´ customers across 180 countries

    Amdocs, Netcracker, Nokia, Oracle to Deliver Open Digital Architecture

  5. Anonymous

    EE and Nokia to build “industry-first” Air-to-Ground 4G network
    Network will provide high-speed broadband coverage for emergency services up to 10,000 feet above ground

  6. Anonymous

    Нокиа съкращава 1200 работници в алкател.

  7. Anonymous

    Да му мисли ЕС че трябва да спонсорира с стотици миларди€ ус компании ериксон,нокиа за световната 5G кражба.

    умен е сводника – Колоните плащат нови самолетоносачи с които ще ги бoмбят ако не си плащат на сводника.

  8. Anonymous

    Проблема е как да се натоватят с дълг ериксон и нокиа за да им се изсмучат печалбите а не те да си ги пръснат за частни острови.

  9. Anonymous

    Erisdaugher

  10. Anonymous

    Motorola solution

  11. Anonymous

    nec и hitachi

Коментар