Израелска AI система ще спасява удавници

AI системата Sightbit наблюдава с камери цялата ивица на плажа
(екранна снимка: Sightbit)

Машинно обучение и изкуствен интелект могат да помогнат и дори да заменят спасителите на плажа. Иновативната система Sightbit е разработена от учени на израелския университет Бен-Гурион в Негев.

Пилотният проект обхваща целия 8-километров участък на плажа в Национален парк Палмахим, Израел. Скоро AI системата трябва да бъде тествана на избрани плажове в САЩ и Европа.

Sightbit включва камери за наблюдение по цялата ивица на плажа с изглед към водата. Сървърите в кабината на спасителя получават видео на живо от всички камери в охраняваната зона, които се обработват с помощта на алгоритми за машинно обучение.

При откриване на потенциална опасност или риск от такава – например, присъствието на деца в опасна зона без надзор или признаци на давене, системата включва аларма и дава увеличен кадър от събитието.

В текущата версия на Sightbit операторът решава дали алармата е фалшива. Но бъдеще системата може да заработи напълно автоматично, което ще позволи на изкуствения интелект да взима самостоятелно решения за повикване на спасителите до мястото на инцидента.

Sightbit позволява също проследяване на потенциални заплахи като появата на мъртви течения и опасни маневри на лодки в зоната за отдих. Много хора умират във водата всяка година и внимателното око на „големия брат” по плажовете би предотвратило фатални инциденти.

Коментар