Колективен иск срещу Apple в Израел

Признанието на Apple, че забавя умишлено по-старите модели на iPhone, предизвика лавина от искове срещу купертинската компания – първоначално в САЩ, а вече и от потребители в други държави.

Колективен иск на стойност 125 млн. долара от израелски потребители е първият по рода си извън пределите на САЩ, съобщи Patently Apple. Според ищците, компанията не е спазила ангажиментите си към потребителите, скривайки от тях информацията, че „безобидно” обновление на софтуера влияе на производителността на смартфона.

За Apple е характерна „затвореността”, се казва в иска. Имат се предвид недостъпността на изходните кодове на софтуера и пълната зависимост на потребителите от решенията на компанията по отношение на операционната система и устройствата.

Действията на Apple целят да принудят потребителите по-бързо да си купят нови смартфони, категорични са ищците от Израел.

По-рано изследователи от Geekbench разкриха, че нова функция в iOS намалява честотата на процесора, респ. забавя работата на iPhone, ако е достигнато определено ниво на износване на батерията.

След разкритието и самата Apple призна за подобна функция, добавена в iOS още през миналата година. Компанията обаче твърди, че функцията се активизира само при пикови натоварвания и цели да удължи живота на батерията.

Първоначално функцията се активираше на модели iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, но с излизане на iOS 11.2 под нейното влияние попадна и сравнително новият iPhone 7. Все пак Apple не споменава никъде в своите изявления по случая, че намалява честотата на процесора.

Много потребители се оплакват, че айфоните им са започнали да работят по-бавно и то не само при пикови натоварвания. Първите искове бяха подадени от потребители в САЩ, които обвиниха компанията, че по този начин иска да увеличи продажбите си и нарушава правата им.

Коментари по темата: „Колективен иск срещу Apple в Израел”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Според мен проблема с планираното остаряване не е технически или правен. Може да се разследва, да се засекат този тип устройства, да се направи правна рамка и да се спре с голям процент от официално легализираните измами за населението.

    Но не знам как Европа и света ще се справят с икономиката, с разтежа. Ако постоянно не се развалят, забавят разни продукти, за да се купуват нови и нови не знам как ще го бъде това с постоянния разтеж. Според мен най-голям е проблема при автомобилите, все се разваля някаква платчица, която се нуждае от замяна, което е доста по-скъпо от потребителската електроника!

  2. Aleksandar

    Още ползвам Нокия 1100 и няма забавяне 🙂

  3. Даниел

    Не се заблуждавайте – политиците и корпорациите са в един отбор! Политиците служат да прокарват интересите на тези корпорации в обществото. А лобисти и мафиоти като Сорос биват наричани филантропи.

  4. Saevar

    тва и в М$ Уиндос става ама то е поради калпавостта на ОС-а (или поне така си мисля) 🙂
    Европейския съюз каза че се заема с този проблем за умишленото състаряване..

  5. Димитър Иванов

    Това е много долно, но не се прави само от Епъл, а от доста производители. Като не само забавянето на скоростта, но и така нареченото “планирано остаряване” или “Planned obsolescence” е нещо, с което трябва да се борят политици, еколози и въобще гражданите. Това си е директна измама срещу всички.

  6. Станислав

    Целия свят е толкова корумпиран че със стотинки ще се измъкнат мършите.

Коментар