Apple влага $2 млрд. в соларен център за данни

Apple ще преобразува предприятието за стъкло GTAT в информационен център, захранван от слънчева енергия

Apple ще преобразува предприятието за стъкло GTAT в информационен център, захранван от слънчева енергия

Apple планира да вложи 2 милиарда долара в нов информационен център в Аризона, който ще се захранва изцяло от слънчеви панели. ИТ гигантът ще преобразува съществуващото си съоръжение в Меса в команден център за своята глобална мрежа от центрове за данни, като това включва и 70MW слънчева ферма!

В Меса се намираше фалиралият доставчик на Apple за стъкло – GT Advanced Technologies (GTAT). Предприятието подаде заявление за фалит през октомври, като постави в риск повече от 700 работни места, пише GreenTech.bg.

GTAT трябваше да произвежда и доставя ултра-здравото сафирено стъкло за iPhone 6, но в крайна сметка се оказа, че производственият център не успява да отговори на стандартите за качество на Apple.

Губернаторът на Аризона Дъг Дъси заяви, че последните новини са „силен тласък за щата”. „Apple е една от най-иновативните и успешни компании в света”, каза той в изявлението си. „Решението й да изгради своето ново съоръжение в Меса е огромна победа за Аризона и високо признание за нашия благоприятен бизнес-климат и талантлива работна сила”.

Новината бе приветствана и от еко-организацията Greenpeace, която обяви, че решението засилва ангажимента на Apple да се захранва от мощности, използващи 100 процента възобновяема енергия.

„Apple остава най-агресивната сред големите ИТ компании в изпълнение на ангажиментите си да стане 100 процента ВЕИ-захранвана и показва на бизнес средите, че слънчевата енергия е готова – тук и сега – да захранва нашата икономика”, заяви старши анализаторът на ИТ сектора в Greenpeace Гари Кук.

Той добави, че решението на ИТ гиганта трябва да насърчи политиците и регулаторите да използват по-активно и по-добре слънчевите енергийни източници в Аризона.

Коментари по темата: „Apple влага $2 млрд. в соларен център за данни”

добавете коментар...

  1. Уруд

    Кор за APPLE

  2. Драгомир

    Apple имат такъв голям излишък от пари, че явно са решили да заложат на сигурното. В един център за данни електричеството е основния консуматив. Затова “закупуването” му предварително (закупувайки скъпо струващи слънчеви панели) ще предпази компанията от бъдещи сътресения на енергийния пазар (и така ще може да има винаги стабилни конкурентни цени).

    Иначе нищо зелено няма в това действие. Самото производство на слънчевите панели е много мръсно и енергоемко.

Коментар