Изцяло електрически автобуси навлизат в Германия и Швеция

Хибридният автобус на Volvo намалява разхода на гориво и емисиите въглероден диоксид с до 75% в сравнение с дизеловите Euro 6

Хибридният автобус на Volvo намалява разхода на гориво и емисиите въглероден диоксид с до 75% в сравнение с дизеловите Euro 6

Volvo Buses и Siemens подписаха глобално споразумение за доставка на цялостни електрифицирани автобусни системи. Първите подобни системи бяха представени през декември в Хановер, Германия, а тази година електрическите автобуси ще бъдат въведени в Гьотеборг и Стокхолм, Швеция.

Двете компании работят заедно в областта на електромобилите от 2012 г. Една от целите на партньорството е разработката на стандартизирана инфраструктура за зареждане, която ще помогне на градовете да преминат към електрифицирани автобусни системи.

По силата на споразумението, Volvo Buses ще достави на клиентите хибридни електрически автобуси и изцяло електрически автобуси, а Siemens ще достави и инсталира станции за зареждане на електрически превозни средства с висока мощност (с капацитет на зареждане до 300 кВт).

Volvo Buses и Siemens вече представиха цялостно решение за градска мобилност, състоящо се от три хибридни електрически автобуса на Volvo и четири станции за зареждане в немския град Хамбург, където автобусите се движат по новата „Иновационна градска линия”. През 2015 г. изцяло електрически автобуси, електрически хибриди и инфраструктура за зареждане ще бъдат въведени в шведските градове Гьотеборг и Стокхолм.

Едногодишните тестове в Гьотеборг показват, че хибридният автобус на Volvo намалява разхода на гориво и емисиите въглероден диоксид с до 75% в сравнение с дизеловите автобуси Euro 6. Общото потребление на енергия намалява с 60%. Хибридният Volvo 7900, който е безшумен и не отделя вредни емисии, работи в електрически режим средно в 70% от маршрута. Зареждането на крайните станции отнема не повече от 6 минути.

Коментар