Оракъл България и Индекс-България представиха решения за публичния сектор

Оракъл България и Индекс Българиясъбраха на семинар на 22 април 2008 г. в хотел Radisson SAS експерти от МВР, ДАНС, Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието, Администрацията на Президента, Държавен резерв, Сметната палата, Държавната комисия по сигурността на информацията, както и други представители на държавни ведомства и партньори, които се запознаха с решенията на компаниите в областта на информационната сигурност и документооборота. 
На семинара специалисти от Оракъл и Индекс представиха:
                      Приложни разработки на Индекс-България в областта на управлението на документооборота;
                      Решения на Oracle за управление на информационната сигурност;
                      Многосистемни решения на Dell и Oracle – за постоянно нарастващите потребители на бази данни
При откриването на форума Клод Коларо, управляващ директор на Оракъл България, Сърбия и Черна Гора акцентира върху различните процеси в една организация или държавна структура, свързани с информационната сигурност, изтичането на вътрешна информация и възможностите, които Oracle предлага като лидер в управлението на бази данни в цял свят.
“Oracle посреща основните предизвикателства в съвременния активен технологичен свят и осигурява редица предимства на клиентите ни, за да могат те да се справят сбързия обмен на информацията, по-голямата интеграция на данните и повишаване на информационната сигурност. Радвам се, че Oracle си сътрудничи с такъв добър партньор като Индекс, и заедно двете компании могат да отговорят на нарастващите потребности на българския пазар”, зави Клод Коларо.
Любомир Атанасов, управител на Индекс-България запозна присъстващите с дейността на компанията през последните години и възможностите, които тя предлага в областта на документооборота.
„Компанията има възходящо развитие и през 11-те години на съществуването си е разширила многократно номенклатурата на продуктите и услугите, които извършва. Индекс-България предлага единствената система за документооборот на класифицирана информация и работи с различни министерства и финансови институции относно управлението на документооборота”, заяви още при откриването на семинара Любомир Атанасов.
В своята презентация Ивайло Григоров, Директор Дирекция ИТ – в Индекс, представи приложните разработки на Индекс България в областта на управлението на документооборота, базирани на Oracle технологиите и ориентирани към корпоративни клиенти. Системата „АИС документооборот” предоставя възможности и средства на клиентите за пълно покритие на документооборота: от получаване, регистрация, отчет, обработка, отговор на постъпилата информация до нейното архивиране.
Григоров подчерта, че внедряването на системата, базирана на технологии на Oracle, e най-добрата комбинация, защото решенията на Oracle са гъвкави и позволяват управление на големи обеми от данни.
“По данни за 2007 г. над 80% от местата, където е внедрена системата „АИС Документооборот” на Индекс България, ползват Oracle”, допълни Григоров. В момента Индекс работи върху развитието на системата чрез изграждане на платформено независима уеб-версия, интеграция с други портали и автоматизиран обмен на документи с други системи.
Анатоли Атанасов, Консултант продажби в Оракъл, представи решенията на компанията за информационна сигурност, като акцентира върху централизираното управление на информационната сигурност в организацията. Съвременните компании – корпоративни или държавни, са изправени пред сериозни изпитания и решения, свързани със сигурността.
„Корпорация Оракъл е извела няколко бизнес нужди за сигурност, пред които са изправени компаниите, а именно: спазване и приравняване към международните регулаторни изисквания; намаляване на разходите, заплаха от вътрешно изтичане на информация. Според статистически изследвания в световен мащаб 80% от заплахите от изтичане на информация са от вътрешни служители на организациите”, допълни Анатоли Атанасов.
С решенията на Oracle се осъществява контролиране достъпа на база данни, даване на права за достъп до определени системи на точно определен потребител, защита на самите данни, разделение на отговорностите.
Многосистемните решения на Dell и Oracle, които са подходящи за изключително нарастващия брой на потребители на бази данни, представи пред участниците в семинара Румен Вермезов, PreSales Expert от Индекс България. Той акцентира върху вижданията на Dell за реализиране на висока производителност – чрез паралелната работа на много машини. Представена бе най-мощната сървър машина на Dell PowerEdge R900, от клас с производителност около 400 000 транзакции за минута.
„Dell активно работи с Oracle поради уникалната технология на световната корпорация за база данни, позволяваща да се използват малки машини работещи в паралел, вместо една голяма и изключително скъпа машина с много процесори”, допълни Вермезов.
В своята презентация Даниела Миланова, Старши консултант продажби в Оракъл акцентира върху технологичните решения за надеждност и скалируемост на системите и реагиране в критични ситуации.

Коментар