Нови импланти връщат зрението на слепи

От дълго време технологичните и медицинските умения на хората остават безсилни пред някои състояния на инвалидност, като например слепотата. И докато досега е отбелязан сериозен напредък в изследванията за предпазване от загуба на зрението, то все още съществуват значителен брой хронични, необратими състояния, водещи до слепота.

Наскоро обаче научни пробиви превърнаха фантастиката в реалност, предлагайки ограничено зрение на напълно слепи хора. Американската фирма Second Sight става първата, която ще произвежда и продава електроокулярни импланти.

Започнала през 2004 година, компанията е направила серия от изследвания с 15 импланта, които са част от тригодишен пробен период. В тестовете са участвали пациенти от САЩ, Европа и Мексико. Имплантите се поставят чрез операция, която ако бъде успешна, ще позволи на напълно слепи хора да виждат и заобикалят препятствия и предмети.

Целта на операцията с продължителност около 3 часа е да се вградят изкуствените импланти в съществуващата очна тъкан. Цената е около $23 000 и се очаква до 3 години методът да бъде одобрен за масова употреба.

Имплантите могат да предложат и лек на хора с други състояния, при които зрителният нерв е цял и запазен, но неефективен. Ако тази технология се окаже успешна, то тя би могла да помогне на милиони хора из целия свят.

Имплантът, наречен от компанията-създател Argus 2, се основава на процес в три стъпки. Първо се събира информация чрез безжична камера, прикрепена към чифт очила. Камерата предава сигнала до малък компютър с размера на MP3 плейър, който се намира на пояса на пациента. Това устройство, от своя страна, комуникира с ултра тънък електронен приемник, имплантиран на слепоочието.

При третата стъпка приемникът предава съобщение на група от електроди, имплантирани в областта на ретината, което стимулира зрителния нерв. Настоящата версия на изобретението използва група от 60 електрода, които позволяват да се виждат обекти с резолюция 10 х 6 от мрежа с тъмни и светли точки. Това ще позволи на хората да виждат широк набор от форми.

С успеха на началните опити и с невероятната самоотверженост на Second Sight и на медицинската общност изглежда, че търговският успех на американската фирма ще бъде неизбежен. Ако това стане, то е сигурно, че технологията ще бъде доразвивана постоянно, доставяйки все по-висока резолюция на виждане, като един ден може и да се стигне до импланти, предлагащи цветно виждане.

Коментар