Microsoft може все пак да удължи живота на Windows XP

Шефът на Microsoft Стив Болмър остави надежда на заклетите потребители на Windows XP, заявявайки, че компанията може да преосмисли решението си да спре да продава операционната система до няколко месеца. Това бе част от неговата реч на пресконференция в Белгия, подробности от която предава Асошиейтед Прес.
Болмър обаче остана непреклонен с аргумента, че повечето хора, които днес си купуват персонални компютри, получават наследника на XP, а именно Windows Vista. Това е статистически факт, но ако потребителите се разделят на лагери, то компанията винаги може да измисли начин да задоволи всички.
Хиляди поддръжници на операционната система Windows XP, която вече стана на шест години, заляха през последните месеци Интернет с множество мнения в блогове, с анимационни клипове и петиции. В тях се твърди, че XP е по-добра система от Vista, чието пускане през месец януари 2007 година бе хладно посрещнато.
Според плановете на софтуерният производител, XP трябва да бъде спряна от продажба до 30 юни тази година. Болмър каза, че потребителите, които си купуват PC-та с XP, са корпоративните отдели за информационни технологии, тъй като те изпитват трудности да сменят старата операционна система с по-новата, заради използваните остарели компютри.
Около 160 000 души вече са подписали онлайн петицията “Save XP Web”, в която потребителите искат Microsoft да продължи да продава XP, докато не пусне следващата версия на Windows, която засега се предвижда да излезе на пазара през 2010 година.
По друг също така горещ въпрос, свързан с офертата, която Microsoft направи на Yahoo, Болмър разкри, че смята предложената цена за много добра. Най-големият производител на софтуер в света постави краен срок за вземане на решение по сделката тази събота, след което Yahoo трябва да каже дали ще приеме офертата или ще предпочете да започне битка с Microsoft.
Софтуерният гигант заплаши да изгони борда на втората по големина търсачка от компанията му, ако десетте директора не приемат в събота предложената оферта. Тези рискови действия на Microsoft и Yahoo най-вероятно няма да се изяснят до срещата на акционерите на търсачката, която се очаква да бъде чак през месец юли. В момента офертата на Microsoft към Yahoo се равнява на около $42.7 милиарда – кеш и акции.
Шефът на софтуерната компания отказа да коментира дали Microsoft смята да обжалва глобата от $1.3 милиарда, която Европейският съюз й наложи през месец февруари. Microsoft разполага с време до първата седмица на май да пусне жалба срещу решението на ЕС, на което компанията не се подчини през 2004 година. Тогава чрез антитръстова заповед й бе наложено да сподели техническа информация със своите конкуренти с цел техните програми и приложения да работят по-добре с операционната система Windows.
Стив Болмър беше в Белгия, за да открие център за иновации на Microsoft, чиято цел ще бъде да подпомага нови компании в страната.

по темата: „Microsoft може все пак да удължи живота на Windows XP”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Тоя шопар ако е малко по-умен няма да се показва изобщо.

Коментар