iPhone ще отключва и пали автомобила

Apple получи нов патент в САЩ, който описва система за достъп до автомобила с помощта на портативни устройства. Технологията ще позволи използване на джаджи като iPhone вместо традиционния ключ за запалване на автомобила, съобщи Дейли Мейл.

С помощта на своя iPhone шофьорите ще могат да отключват и запалват колата

С помощта на своя iPhone шофьорите ще могат да отключват и запалват колите си

Смартфонът със специално приложение ще се превърне в своеобразен аналог на системите за безключов достъп, които се срещат в много от съвременните автомобили. Приближавайки се до колата, нейният собственик ще може да подаде сигнал за отблокиране на вратите чрез екрана на смартфона. По същия начин, когато е вътре, водачът ще може да запали колата.

Портативните устройства ще обменят данни с автомобила през безжична Bluetooth връзка. Освен това електронните ключове ще могат да се прехвърлят от едно устройство на друго – например от iPhone на умни часовници Apple Watch.

Теоретично, патентованата система може да работи с технологията Touch ID. В този случай за достъп до автомобила ще е необходим не само смартфон с уникален идентификатор, но и пръстов отпечатък с цел по-висока сигурност.

Коментар