Intel предупреди Apple да не минава на други процесори

Apple може сериозно да си навреди, ако се откаже от партньорство с Intel, заяви Стейси Смит

Apple може сериозно да си навреди, ако се откаже от партньорство с Intel, заяви Стейси Смит

Евентуален отказ на Apple от процесорите на Intel в компютрите Mac ще навреди сериозно на компанията от Купертино. Това предупреждение отправи финансовият директор на Intel Стейси Смит, цитиран от BusinessInsider.com.

Партньорството между двете компании датира от 2005 г., когато Стив Джобс взе историческото решение да се откаже от процесорите на IBM в полза на чипове от Intel. Още на следващата година настолните компютри на Apple вече се базираха на интелски процесори.

В последно време обаче все повече анализатори прогнозират, че Apple ще изостави чиповете на Intel и ще заложи на собствени процесори, каквато е практиката на компанията при мобилните устройства. iPhone и iPad разчитат на процесори от A-серия, които се разработват от Apple и произвеждат от партньори на Купертино като Samsung.

Преминаването към фирмени процесори в лаптопите и десктопите, поне в моделите от начално ниво, ще позволи на Apple да уеднакви портфолиото си от продукти и да намали зависимостта от външни разработчици на чипове.

По думите на Стейси Смит обаче, Intel изпреварва конкурентите в разработката на чипове и Apple може сериозно да си навреди, ако се откаже от партньорство с най-големия производител на процесори.

„Apple е нашият най-голям партньор. Както и Intel, те пускат на пазара изключителни продукти. И докато ние можем да разработваме най-съвременни технологии, те могат да произвеждат прекрасни устройства”, коментира Смит.

От неговите думи става ясно, че, отказвайки се от процесорите на Intel, Apple рискува сериозно да загуби производителност в своите системи. А това може да доведе до спад в търсенето на Mac компютри.

Коментари по темата: „Intel предупреди Apple да не минава на други процесори”

добавете коментар...

  1. @_@

    Изпълнителният или техническият директор да се изкажат, нещо? Голяма работа е тоз финансовият, явно всичко разбира.

  2. Станислав

    Техните процесори са една много добра алтернатива за Macbook Air. Не отстъпват с много като производителност на по-слабите интелски процесори а разликата в консумацията е огромна. За високия клас лаптопи и особено за настолните компютри не мисля че имат алтернатива на intel процесорите. Поне не още няколко години

  3. Иван-1

    А дано да се случи както казваш Драгомире.

  4. Драгомир

    Ако Apple се откаже от Intel процесори, то ще стане интересно, защото Intel ще започне да търси алтернативи. И ще сме свидетели на появата на интереси персонални компютри.

Коментар