Sharp излиза от соларния проектен бизнес

Sharp ще да продължи да произвежда слънчеви панели, но  излизайки от проектния бизнес

Sharp ще да продължи да произвежда слънчеви панели, но излизайки от проектния бизнес

Sharp продаде разработчика на соларни проекти Recurrent Energy на Canadian Solar. С придобиването, канадската компания ще увеличи общия капацитет на соларните си проекти от 4 GW до 8,5 GW, съобщи GrenTech.bg.

Проектите на самата Canadian Solar се очаква да нараснат от 1 GW до 2,4 GW. Сделката със Sharp ще бъде завършена до края на първото тримесечие на 2015 г.

„Придобиването на Recurrent е важен крайъгълен камък за нас, тъй като значително разширява и укрепва нашата позиция на северноамериканския пазар”, заяви Шон Чу, председател и главен изпълнителен директор на Canadian Solar.

По думите му, съчетанието между глобалния обхват на Canadian Solar и нейния опит с доказания опит на Recurrent в разработване на решения за соларна енергия ще бъде трамплин към нови пазари и постижения.

Не на последно място, сделката ще доведе и до промяна на бизнес модела на Canadian Solar. Предвижда се преход от проектиране и строителство на соларни системи към потенциално притежание и експлоатация на слънчеви електроцентрали, което би трябвало да донесе допълнителна стойност за акционерите.

Продажбата на Recurrent Energy за $265 млн. означава, че Sharp е продала компанията за едва 87 процента от цената, която плати за нея през 2010 г.. Според анализатори, Sharp ще да продължи да произвежда слънчеви панели, само че излизайки от проектния бизнес.

Коментар