Младежката безработица в Южна Европа достига 50%

В най-тежко засегнатите райони, особено в Южна Европа, нивата на безработица достигат до 50% за 15-24 годишните

В най-тежко засегнатите райони, особено в Южна Европа, нивата на безработица достигат до 50% за 15-24 годишните

ЕС трябва да действа бързо, за да се намали броя на младите безработни, достигнал 7,5 млн. души в цяла Европа. Около това мнение се обединиха повечето евродепутати, участвали във вчерашния дебат в ЕП по повод инициативата за младежка заетост на стойност 1 млрд. евро през тази година.

В най-тежко засегнатите райони, особено в Южна Европа, нивата на безработица достигат до 50% за 15-24 годишните. Европа може да загуби цяло поколение млади хора, защото те не са в състояние да започнат самостоятелен живот и да развият творческия си потенциал, заявиха депутатите.

Някои от взелите думата изразиха съмнения в способността на страните членки да използват средствата ефективно и да подпомогнат създаването на дългосрочни работни места, вместо да изхарчат парите за „бързи и временни” решения, пише сайтът на ЕП.

Европейските страни в момента въвеждат „Гаранцията за младежта” – мерки, създадени с цел да се намали младежката безработица чрез ускоряване на прехода от училище към работа. Финансирането по Младежката инициатива за заетост допълва парите от Европейския социален фонд (ЕСФ) в държавите членки с региони, където младежката безработица надвишава 25%.

По този начин предварителното финансиране на разположение за държавите членки на ЕС би се увеличило тридесет пъти за 2015 г. и би подкрепило усилията им за осигуряване на заетост за 650 000 младежи.

Комисарят с ресор заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тисен обясни, че трябва да бъде направено предварителното освобождаване през настоящата година на 1 млрд. евро, или една трета от общата сума за периода 2014-2020 г., тъй като схемите на Младежката инициатива тръгнаха сравнително бавно след старта си през 2013 г. Тя обеща строги проверки и оценки на проектите и заяви, че мярката няма да засегне плащания по други фондове.

Размерът на финансирането по линия на инициативата за България възлиза на около 55,19 млн. евро за периода 2014-2015 г. С увеличениото, предварителното финансиране ще достигне 16,56 млн. евро.

Парламентът и Съвета ще трябва да изменят правила на ЕСФ до лятото, за да може промените в Младежката инициатива за заетост да влезнат в сила през 2015 година.

Коментари по темата: „Младежката безработица в Южна Европа достига 50%”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да допълня и аз 🙂 Има изследвания за хората вършещи умствен труд, според които такива хора работят ефективно максимално 6 часа, останалите 2 часа просто не са ефективни поради една или друга причина: умора, липса на концентрация и т.н. Също така е под въпрос доколко са ефективни хората работещи по повече от 8 часа. Т.е. човек работещ 6 часа може да свърши повече и по-качествена работа от човек работещ 10 часа. Разбира се възможни са така наречените “спринтове” при които човек работи повече и върши повече, но те уморяват бързо човека и след кратко време той става неефективен.

  2. Димитър Иванов

    …да допълня долния пост – …и ще получаваме много по-малко за труда си, защото работим по-малко и работодателите ще се занимават с много повече персонал за извършване на същите задачи. Не се ли замисляш, че кадърните хора, които изкарват повече пари даже работят и по повече от 8 часа средно на ден за да има повече пари, ефективност за фирмата, работодателя и т.н.

  3. Йордан

    Проблемът е, че вече сме 2015г, а начина на мислене на повечето хора е характерен по-скоро за 40-50-те години на миналия век.

    Днес огромна част от работата се върши от машини. Необходимо ли е да казвам, че ако през 50-те години за изработката на едно изделие са били необходими стотици човеко-дни, то днес подобно изделие се прави за минута-две от робот. И при това с много по-добро качество. Това се отнася за почти всички сфери на икономиката.

    На фона на това е странно, че и днес, и преди 50г., работният ден е 8 часов. Ако намалят работният ден до 6 часа/ден, проблемът с безработицата до голяма степен ще се разреши. Освен това и хората ще бъдат по-щастливи и доволни от живота. Ще имат повече време за спорт, за хоби, за себеразвитие.

Коментар