Apple сключи най-големия договор за чиста енергия

„Изменението на климата е реално. Времето за приказки изтече. Сега е време за действия”, заяви Тим Кук

„Ние в Apple знаем, че изменението на климата е реално. Времето за приказки изтече. Сега е време за действия”, заяви Тим Кук

Apple ще инвестира 850 милиона долара в изграждане на соларен парк в Монтерей, Калифорния. Съоръжението ще бъде построено със слънчеви панели на First Solar, съобщи GreenTech.bg.

Проектът ще осигурява достатъчно енергия за 60 000 домове, както и за бъдещото седалище на Apple в Купертино, каза главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук по време на технологична конференция на Goldman Sachs в Сан Франциско.

„Ние в Apple знаем, че изменението на климата е реално. Времето за приказки изтече. Сега е време за действия”, добави Кук.

Наречена California Flats Solar, новата соларна електроцентрала ще се простира върху 2900 акра земя. Изграждането на съоръжението се очаква да започне в средата на 2015 година. По план, инсталацията трябва да бъде завършена до края на следващата година.

Apple ще получава електрическа енергия от 130-мегаватов дял в новата електроцентрала по силата на 25-годишен договор за изкупуване. Това е най-големият подобен договор в индустрията за осигуряване на чиста енергия за търговски краен потребител. Продукция от другите 150 мегавата от електроцентралата ще отиват при Pacific Gas & Electric Co.

Apple вече използва възобновяема енергия за захранване на своите центрове за данни. Миналата седмица фирмата обяви, че ще инвестира 2 милиарда долара в рамките на 10 години, за да преобразува проваления проект за производство на сапфирено стъкло в Аризона в специализиран център за данни, който ще се захранва предимно със слънчева енергия.

„Apple все още има доста работа, за да намали своя отпечатък върху околната среда, но другите главни изпълнителни директори на компании от Fortune 500 могат да вземат пример от това, което прави Тим Кук”, коментира еко-организацията Грийнпийс след анонса на новия проект.

Коментари по темата: „Apple сключи най-големия договор за чиста енергия”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Фабриките, които произвеждат iPhone (и другите продукти на Apple), замърсяват десетки пъти по-малко от фабриките, които произвеждат нисък и среден клас телефони, компютри и прочее електроника, т.е. Android и Windows устройства.

  2. :o)

    Да, това е стъпка в правилната посока но не и кой знае какъв велик ход.
    Това е просто популистки ход.
    Замърсяването , което ще спира тази ферма за 6 месеца, вероятно ще е равно на замърсяването от китайските фабрики , които произвеждат АЙфоните ИМ за 1 седмица 😉

Коментар