Нано вещество забавя стареенето на фасади

Нано-свързващо вещество предизвиква революция във фасадните бои, съобщиха от химическата компания BASF, разработила COL.9 по примера на природата.
Новаторското вещество е дисперсия на синтетични органични полимерни частици, в които равномерно са разпределени наночастици силициев двуокис – главна съставка на стъклото и кварца. Благодарение на тази комбинация между еластичен органичен материал и твърд минерал, базираните на COL.9 бои съчетават различните предимства на конвенционалните типове бои.
За разлика от нетрайните бои на минерална основа, широко използваните, базирани на синтетични смоли дисперсионни бои, са високо устойчиви, обясняват разработчиците от BASF. Но през лятото, когато тъмните стени на къщите достигнат температури до 80° С и повече, си проличават слабите страни на тези бои – при излагане на слънце синтетичната смола започва да омеква и частици сажди и други отлагания полепват по повърхността. Поради високото съдържание на силициев двуокис, нанокомпозитната COL.9 няма такава термопластична лепливост.
В същото време минералните частици осигуряват на боята хидрофилност, т.е. привличаща водата повърхност, върху която капките дъжд веднага диспергират. Относно чистотата, ползата е двойна – при силен дъжд частиците мръсотия се измиват в значителна степен от фасадната повърхност. От друга страна, тънкият слой вода, който остава след като спре дъждът, изсъхва много бързо, което предотвратява появата на плесени. В противовес на това, дъждът стичащ се на малки капки от водо-отблъскващите повърхностти на изцяло синтетичните смолисти бои, често оставя мръсни следи.
„Тъй като в големите градове високите нива сажди и прах бързо довеждат до замърсени фасади на сградите и високи цени за ремонт, значително подобрената устойчивост срещу мръсотия беше главна цел при развитието на COL.9” , казва Оливър Вагнер от отдела на BASF „Полимерни дисперсии за архитектурни бои”.
Здравото включване на минерални наночастици в доста по–големи акрилни полимерни частици означава, че боите, базирани на COL. 9 предлагат и други предимства. Нюансът на цвета остава стабилен и няма побеляла повърхност дори и след години излагане на атмосферните условия.
За практическите изпитания на боите COL.9 са били построени изпитателни станции в големи градове в Китай и Индонезия и други райони, където е особено интензивно въздействието на най- големите врагове на боята – замърсяването на околната среда и ултравиолетовата радиация на слънчевите лъчи.
Необходим е бил почти десетгодишен период на развитие, за да се появи COL.9 на пазара.
„Най голямото предизвикателство беше да се свържат минералните наночастици хомогенно и неразделно с органичната дисперсия, за да се образуват композитни частици” , обяснява Вагнер. Само това съчетаване гарантира, че наночастиците ще останат хомогенно фиксирани, вместо да агломерират както в случая, когато течна боя се смеси от вода и цветни пигменти. Това е решаващ фактор при образуването на правилни и стабилни наноструктури на повърхността на боята COL.9 след изсъхването й: те подсилват хирофилните й способности и на практика осигуряват високата и способност да отблъсква мръсотия.
След няколко години прекарани в лабораториите за развитие на BASF, първата фасадна боя на основата на  COL.9 вече е на пазара: това е Herbol-Symbiotec от Akzo Nobel.
В близко бъдеще продуктът ще бъде използван не само за фасадни бои, но и в бои за дърво на водна основа. Подовите бои, които са силно натоварени – например при многоетажните паркинги, също биха имали полза от прилагането на COL.9 – особено при откритите зони, където устойчивостта на атмосфера и замърсяване са изключително важни.
Потенциалът на продажбите е висок – възможно е пазарът на нанодисперсии да достигне около 50 милиона евро в следващите десет години, прогнозират от BASF.

Коментар