SAP: Клиентите в България са готови за облака

Частният бизнес у нас се отваря за интегрирани решения, като същата тенденция се се наблюдава и в публичния сектор, заявиха от SAP България

Частният бизнес и публичният сектор у нас се отварят за интегрирани решения, заявиха от SAP България

Бизнесът на SAP в България следва тенденциите в глобален мащаб, характерни за софтуерния гигант, съобщиха от компанията на среща с журналисти.

Така нареченият платформен бизнес – HANA и мобилните решения, базирани в облака – се е изравнил през 2014 г. с традиционния ERP бизнес на SAP и вече започва да го изпреварва, като тенденцията се наблюдава и у нас.

Амбицията на SAP през 2015 г. е да постигне 7-кратен ръст на облачния бизнес, съобщи Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP България. По нейните думи, клиентите у нас са достатъчно зрели, за да инвестират в изнасяне на част от бизнес процесите в облака, и компанията вече работи по такива проекти.

Като цяло, SAP България отчита успешна 2014 година. „Броят на компаниите в частния сектор, които внедряват софтуерни решения, се увеличава значително – това е една тенденция, която показва готовността на българския бизнес да повишава ефективността си”, посочи Тренчева.

Частният бизнес се отваря за интегрирани решения в производството, логистиката и продажбите. Същата положителна тенденция се наблюдава и в публичния сектор – все повече държавни дружества започват да инвестират в софтуерни решения за повишаване на ефективността, твърдят от SAP.

35 са новите клиенти на софтуерната корпорация у нас през 2014 година. Най-голямото внедряване е в Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Около 35-40% от внедряванията на софтуер за управление на бизнеса са в компании от производствения сектор и почти толкова в търговията.

Клиентите у нас са достатъчно зрели, за да инвестират в изнасяне на част от бизнес процесите в облака, заяви Румяна Тренчева

Клиентите у нас са достатъчно зрели, за да инвестират в изнасяне на част от бизнес процесите в облака, заяви Румяна Тренчева

Първа инсталация на платформата за онлайн търговия Hybris (придобита от SAP) в Централна и Източна Европа е извършена именно в България през миналата година. Сключени са също първите у нас сделки за HANA и облачни C4C (Cloud for Cutomer) решения. Налице са и първи инсталации в български компании на софтуера за управление на таланти SuccessFactors, отчетоха от компанията.

Коментар