16 млн. мобилни устройства са инфектирани през 2014 г.

Около 16 милиона мобилни устройства са били заразени с различни типове зловреден софтуер през миналата година, сочи доклад на Alcatel-Lucent. Инфекциите дават възможност на хакери да крадат лични данни и пари от банкови сметки.

android_mallware

Шест от Топ 20 мобилни заплахи са ориентирани към шпионаж (източник: Motive Security Labs)

25% е ръстът на заразените устройства през 2014 г., в сравнение с предходната година, съгласно анализа на Motive Security Labs, която е част от Alcatel-Lucent. Шест от Топ 20 мобилни заплахи са ориентирани към шпионаж, вкл. следене на телефонни разговори, тескстови съобщения и електронна поща.

Най-популярна цел на престъпниците са устройствата под управление на Android – не само заради голямата популярност на системата, но и заради лесното зареждане на приложения и игри от неофициални интернет магазини.

В същото време iPhone без джейлбрейк е защитен много по-добре и надеждно, тъй като Apple разрешава инсталиране на iOS приложения единствено от официалния онлайн магазин App Store, се отбелязва в доклада.

Коментари по темата: „16 млн. мобилни устройства са инфектирани през 2014 г.”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да, така е всичко е надеждно затворено в Windows дори и докладите за уязвимости и пропуски се пазят затворени и на тъмно и така всички Windows и Windows Phone потребители се чувстват много сигурни и много добре просто да не знаят нищо. 🙂

  2. Dark Avenger

    A от Microsoft понеже са глупави,неразбират и недавт API-та та просто няма вируси за WP

Коментар