Сирма ще раздвижва IPO пазара у нас

Високотехнологичните идеи и разработки, за които Сирма има пълно ноу-хау, успешно ще се реализират на световния пазар, вярва Цветан Алексиев

Високотехнологичните идеи и разработки, за които Сирма има пълно ноу-хау, успешно ще се реализират на световния пазар, вярва Цветан Алексиев

Софтуерният разработчик „Сирма Груп Холдинг” АД (Сирма) подготвя първично публично предлагане (IPO) и последваща регистрация на Българска фондова борса.

„Това е естествена крачка в развитието на Сирма. След преструктурирането в холдинг през 2009, сега групата ще използва възможността да набере свеж капитал, за да ускори растежа си, както и да увеличи своето присъствие на чуждестранни пазари”, заяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор на дружеството.

Той вярва, че високотехнологичните идеи и разработки, за които Сирма има пълно ноу-хау, успешно ще се реализират на световния пазар.

Общото събрание на акционерите на Сирма е решило да предложи на потенциални инвеститори 16 млн. нови акции по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Емисионната цена ще бъде определена в диапазона от 1,20 лв. до 1,65 лв. на акция, а капиталът на холдинга ще се увеличи от настоящите 49 837 156  лв. до 65 837 156 лв.

Мениджър на публично предлагане е инвестиционният посредник „ЕЛАНА Трейдинг”, който изготви и проспекта за публично предлагане на емисията. Документът очаква одобрение на Комисията за финансов надзор (КФН).

„Многобройни са коментарите на местни и чуждестранни инвеститори за липсата на достатъчно добри компании на българската фондова борса, които да привлекат тяхното внимание. Считам, че Сирма, принадлежаща към един изключително перспективен отрасъл и доказала се с проекти на възможно най-високо ниво, е една такава компания”, коментира Мирослав Стоянов, директор инвестиционно банкиране в „ЕЛАНА Трейдинг”.

Според него, Сирма може да даде началната искра за повишаване на активността на инвеститорската маса и завръщане на публичното предлагане като атрактивен начин за набиране на капитал за различни емитенти.

Сирма има над 23-годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Компанията е реализирала стотици успешни проекти в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка. Сред знаковите проекти на групата са платформите за управление на съдържание на уеб порталите на Би Би Си (BBC) за Световното първенство по футбол през 2010 и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012, а от края на миналата година неин клиент стана и Файненшъл таймс.

Коментар