София има потенциал да бъде изцяло електронна община

Нови е-услуги за гражданите и бизнеса представиха кметът на София Йорданка Фандъкова и евродепутатът Ева Паунова

Нови е-услуги за гражданите и бизнеса представиха кметът на София Йорданка Фандъкова и евродепутатът Ева Паунова

43 нови онлайн услуги на Столична община могат да ползват гражданите и бизнеса, стана ясно на пресконференция с участието на кмета Йорданка Фандъкова и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

Административната системата дава възможност да се подават документи по електронен път – напр. удостоверения за настоящ и постоянен адрес, наличие или липса на задължения, категоризация на заведения за хранене и др.

Проектът в София е само пилотен, но при добри резултати той може да даде тласък на електронното управление в цялата страна. За е-управлението са необходими четири елемента: софтуер, хардуер, правилните закони и промяна в работата на самите администрации, като първите три от тях до голяма степен вече са реалност.

„София има потенциал да бъде изцяло електронна община”, заяви Ева Паунова, която работи в партньорство с кмета Фандъкова в ключови области за развитието на градовете и на държавата – образование, иновации и дигитализация.

От правилното функциониране на онлайн административните услуги е повлияна и електронната търговия. Целта на ЕС е към 2015 г. 50% от населението да купува онлайн. В България за последната година само 1 милион българи са пазарували онлайн.

Коментари по темата: „София има потенциал да бъде изцяло електронна община”

добавете коментар...

  1. Николаев

    Ново: е-Община Варна* {в Тестов режим} проект в обществена полза на НПО “БВ” & Мрежа е-Демокрация = е-Услуги /Община Варна/ & Интеграция с Мрежа е-Демокрация & Обсъждане & Предложения: – Прием в детски ясли; – Подаване по електронен път на документи по Закона за туризма; – Проверка, плащане и информация за местните данъци и такси; – Публични регистри и други:
    “http://112.e-democracy.bg/author/obshinavarna/”

    Подробна информация за реализация на проекта „Е-общини” Националното сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Бъдеще за Варна“ по ОП (Оперативни програми) ”Добро управление”, “ Административен капацитет ”,/ОПАК/: “http://e-democracy.bg/index.php/opak/”

    #Община_Варна #еУслуги #Варна #eОбщина #е_Община

Коментар