Microsoft пусна Linux софтуер за големи данни

HDInsight позволява лесно създаване на Hadoop клъстери в облака на Azure

HDInsight позволява лесно създаване на Hadoop клъстери в облака на Azure

Microsoft пусна първия си продукт за големи данни, предназначен за работа с Linux. Софтуерът Azure HDInsight се базира на Hadoop и работи в облачната платформа Azure, съобщи корпоративният вицепрезидент Джозеф Сирош.

Новата услуга се предлага в Azure по познатата схема на плащане за използваните ресурси. Linux не е новост в Azure – около 20% от всички виртуални машини, пуснати в облачната платформа, работят под управление на отворената ОС, но Azure HDInsight е първият GNU/Linux продукт на Microsoft.

HDInsight e предназначен за обработка на произволен обем информация с възможност за мащабиране от терабайти до петабайти. Данните могат да бъдат неструктурирани и полуструктурирани, предвидена е също възможност за визуализация на получените резултати в Excel.

Софтуерът поддържа и друга отворена платформа – Apache Storm, която е предназначена за разпределена обработка на множество събития в реално време. За създаване, настройка и мониторинг на Hadoop задачи в HDInsight се поддържат разширения на Java и .NET.

По време на разработката на HDInsight, възможностите на платформата Azure ML са били допълнени с поддръжка на разширения на Python и R. По думите на Джозеф Сирош, нито един друг програмен продукт в момента не дава възможност за използване на SQL, R и Python в един проект.

Коментари по темата: „Microsoft пусна Linux софтуер за големи данни”

добавете коментар...

  1. admin

    Линукс акбар, Линукс акбар, Линукс акбар 🙂

  2. Пишо

    Не се стряйскайте от тази статия. Въпросът който трябва да си зададе всеки тук е след като тази програма работи в облака, дали е зависима от някаква си операционна ситема. И отговора е НЕ! Работи сигурно и върху Mac OS X и BSD, но тук се спекулира само с Linux.

  3. Шимо

    Странно. Това първата такава странност на М$ ли е? Чак не можах известно време да обмисля заглавието.

  4. Ивко

    Хайде сега какво ще кажат хората, които са фанатични поклонници на Microsoft и на Windows, че били най-великите и че Linux не бил ставал за нищо. 🙂

    Бъдещето е Linux дано само да не го развалят хората от Microsoft – но и за това си има решение Linux дистрибуция на Microsoft как добре звучи само 🙂 и други Linux дистрибуции които да са чисти и да не са оцапани от Microsoft.

Коментар