Все повече европейци ползват безконтактни плащания

Безконтактните транзакции в Европа са нараснали със 174% през последното тримесечие на 2014 г., съобщи MasterCard. Хората, ползващи възможности за безконтактно плащане, са увеличили използването на този вид услуга с 20%.

Търговските обекти в световен мащаб, които предоставят възможност за безконтактни плащания, са се увеличили с 56% за една година, нараствайки до над 3 милиона локации.

От 1 юли 2015 всички новоинсталирани ПОС терминали в България ще предоставят възможност за  безконтактни NFC плащания, а до 2018 г. всички ПОС в страната трябва да разполагат с тази услуга. Към момента общо четиринадесет банки, опериращи в България, издават безконтактни карти MasterCard и Maestro.

Средно 73% от потребителите в Германия, Полша, Испания и Обединеното кралство смятат, че мобилният телефон е удобно устройство за безконтактни плащания. 42% от гражданите на Полша предпочитат да плащат безконтактно.

Транспортът е доказан фактор за приемането на безконтактните начини за плащане от потребителите. В Лондон милиони хора, ползващи обществения транспорт, пътуват по-лесно и по-удобно, след като през септември 2014 г. беше въведена възможността за безконтактни плащания.

В Санкт Петербург пътниците в метрото вече няма нужда да купуват отделен билет или жетон за пътуване, тъй като наскоро беше въведена възможност за безконтактни плащания.

Коментар