Firefox OS напредва с офис пакети и приложения

Смартфони под управление на Firefox OS распространяват 14 мобилни оператора в 29 страни по света

Смартфони под управление на Firefox OS распространяват 14 мобилни оператора в 29 страни по света

Мобилната платформа Firefox OS на Mozilla все още е слабо разпространена в сравнение с Android, iOS и Windows Phone. Инсталираната база от устройства е незначителна, а приложенията за тази млада ОС са малко на брой. В момента смартфони под управление на Firefox OS разпространяват 14 мобилни оператора в 29 страни по света.

Добрата новина за феновете на Mozilla е, че платформата не стои на едно място и бележи напредък. В частност, за Firefox OS се появиха два популярни офис пакета, конкуренти на MS Office – това са отворените проекти OpenOffice и LibreOffice.

Множество приложения са достъпни за Firefox OS чрез услугите на rollApp

Множество приложения са достъпни за Firefox OS чрез облачната платформа на rollApp

Поддръжката на тези ценни приложения стана възможна благодарение на компанията rollApp, която създаде новаторска система за облачна виртуализация. По-рано rollApp направи десетки популярни Windows и Linux приложения достъпни на Chrome OS, Android таблети и iPad.

Сега RollApp пусна работещи версии на офис пакетите OpenOffice и LibreOffice за Firefox OS. Освен това компанията направи достъпни за Firefox OS и редица други приложения с отворен код.

Всички тези програми са интегрирани с популярните облачни услуги Dropbox, Google Drive и Microsoft OneDrive и могат да работят директно с файлове, съхранявани в облака. Приложенията са достъпни за сваляне от онлайн магазина Firefox Marketplace.

Работата на приложенията чрез облачната платформа rollApp изисква наличие на интернет връзка, а всичко останало за крайния потребител изглежда както работата на локалните им Firefox смартфони.

Базовата версия на услугата rollApp е безплатна за потребителите, докато абонаментът с разширени функции струва 7 долара на месец с достъп до всички приложения на rollApp.

Коментар