Службите ще събират повече данни за пътуващите в ЕС

Събираната информация касае личните данни на пътниците и техния маршрут (снимка ©BELGA/J.Hamers)

Събираната информация касае личните данни на пътниците и техния маршрут (©BELGA/J.Hamers)

Име, адрес, телефонен номер, данни за кредитната карта, дати на полет, маршрут на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането – това са данните, които ще бъдат събирани съгласно законодателно предложение за резервационните данни на пътниците в рамките на ЕС.

Предложението цели по-лесна идентификация и проследяване на лица, които биха могли да планират терористични актове или да са свързани с организирани престъпни групи, съобщи Европейският парламент.

Става въпрос за систематично събиране, използване и съхраняване на посочените данни за полетите, напускащи и влизащи в ЕС. Очаква се предложението да помогне на службите за сигурност да откриват и разследват терористични заплахи.

През 2013 г. предложението на Комисията бе отхвърлено от комисията по граждански свободи, заради опасения за отражението му върху защитата на личните данни. Сега то получава нов тласък заради неотдавнашните терористични атаки в Париж и растящата заплаха от завръщане от Близкия Изток на европейски граждани, сражаващи се за „Ислямска държава” или други радикални групировки.

В резолюция от 11 февруари 2015 г. депутатите в ЕП поеха ангажимент за приключване на директивата за резервационните данни на пътниците до края на годината. Докладчикът на ЕП Тимъти Къркхоуп ще представи ревизиран доклад по законодателното предложение пред комисията по граждански свободи до края на февруари.

За да бъде новият текст в съответствие с основните свободи, Парламентът настоява страните-членки да постигнат напредък по законодателния пакет за защитата на личните данни, за да могат преговорите по двата въпроса да вървят успоредно.

Коментар