Lenovo ще предложи безплатно антивирус

Софтуерът Superfish /e инсталиран на потребителския клас компютри на Lenovo от септември 2014 г.

Софтуерът Superfish бe инсталиран на потребителския клас компютри на Lenovo от септември 2014 г.

Lenovo ще предложи на потребителите на нейни компютри, засегнати от рекламния софтуер Superfish, безплатен 6-месечен абонамент за услугата McAfee LiveSafe (или удължаване с 6 месеца на текущите й абонати). В допълнение, компанията ще намали значително предварително инсталираните приложения на компютрите си.

Софтуерът Superfish, инсталиран на потребителския клас компютри на Lenovo от септември 2014 г.,  породи сериозни притеснения сред клиентите на компанията, заради типичното си поведение на адуер.

В отговор, Lenovo и нейни партньори създадоха инструменти и ъпдейти на антивирусни програми, които елиминират Superfish. На страницата на компанията е наличен инструмент за автоматично премахване на програмата. Освен това Lenovo ще публикува информация за всеки софтуер, който инсталира на компютрите си, придружена с ясно разяснение как точно функционира.

„Започваме моментално с изпълнението на това, като до момента, в който пуснем компютри с Windows 10, компютрите, които предлагаме, ще включват само операционна система и свързания с нея софтуер, както и програми, които се изискват за безотказната работа на хардуерните компоненти, защитен софтуер и приложения на Lenovo”, съобщиха от производителя.

По този начин компанията се надява да елиминира появата на софтуер, познат в ИТ индустрията като „adware” и „bloatware”. В някои държави в компютрите на Lenovo ще присъства софтуер, който потребителите очакват да получат, уточниха от компанията.

Сериите ThinkPad, десктоп решенията, таблетите, смартфоните, както и корпоративните сървърни решения на Lenovo не са сред засегнатите продукти, увериха от най-големия производител на компютри в света.

Коментари по темата: „Lenovo ще предложи безплатно антивирус”

добавете коментар...

  1. abv

    Тия си мислят, че могат да заблудят някого. McAfee LiveSafe е един от първите и най-големите junkware, които присъстват на техните компютри. 6 месеца повече е удължаване на агонията на техните клиенти. Това трябва да се махне веднага. McAfee освен това не е нито от най-първагите, нито от най-ефективните антивирусни продукти на пазара.

Коментар