Спамъри завземат неизползвани IP адреси

Необичайно разследване е на път да установи, че известна група спамъри използва по незаконен начин блок от IP адреси. Американският регистратор на интернет имена ARIN има доказателства, че компания, подвластна на известния крал на спама Скот Рихтер, се е добрала до пакет от IP адреси, започващи със 134.17, за които се смяташе, че са неизползваеми.

През осемдесетте години на миналия век въпросните IP адреси са били дадени на организацията San Francisco Bay Packet Radio за нуждите на тестове на мрежата ARPANet, от която се появи днешният интернет. В момента адресите държи компания с подобно име, SF Bay Packet Radio LLC, но нямаща нищо общо с първоначалния им притежател.

Като регистратор от името на SF Bay Packet Radio LLC е записан Труди Дебел, който е и финансов директор на компанията Media Breakaway с президент Стивън Рихтер – баща на Скот Рихтер. И двамата са съдени за масово разпространение на електронни писма, като през 2005 година Рихтер платиха на Microsoft осем милиона долара. Миналата година и социалната мрежа MySpace обвини Скот в разпращане на нежелана е-поща.

Анализът на трафика, постъпващ към IP адресите, дадени някога на San Francisco Bay Packet Radio, показва, че данните се обработват от сървър на маркетинговата компания JKS Media LLC, която пък принадлежи на Media Breakaway. По този начин групата на Рихтер се ползва незаконно от получените IP адреси.

Стивън Рихтер отрича обвиненията, като твърди, че Media Breakaway е получила адресите напълно легално при покупката на SF Bay Packet Radio LLC. Блокът с адреси е разпределен още преди регистраторът ARIN да започне своята дейност през 1997 година, добавя Рихтер.

Коментар