Музиканти се надигат срещу пиратството

Най-популярните австралийски музиканти демонстрират живот в бедност в нов документален филм, който има за цел да обезкуражи хората в желанието им да придобиват нелегално музика и да промени обществената нагласа, че звездите тънат в богатство и блясък.
С доза ирония, 10-минутният филм, който ще се предостави безплатно на всички гимназии в Австралия, е направен така, че лесно да се разпространява като вирус по уеб сайтовете за споделяне на файлове, които държат и основната част от пиратската музика.
Във филмчето участват Silverchair, Powderfinger, Veronicas, Evermore, Grinspoon, Human Nature, Weapon X и други известни групи и певци, съобщава smh.com.au.
"Тегленето на файлове очевидно разрушава индустрията, защото творците не печелят от това, както и звукозаписните компании", казва Лиса Ориглиасо от Veronicas.
Нейната сестра-близначка Джесика твърди, че да си музикант е "работа на 100 процента при режим 24/7" и макар да има много групи, основната част от времето им отива за интервюта в медиите.
"Не можеш да пиеш, когато знаеш, че ще изглеждаш ужасно по време на всичките си интервюта", твърди тя.
Повечето изпълнители посочват, че Интернет е една могъща положителна сила в качеството си на канал за достигане на тяхната музика до колкото се може повече хора. Но има скрит страх, че във финансово отношение целият бранш е в бедствено положение.
Според данни, оповестени от Австралийската асоциация на звукозаписната индустрия (ARIA), продажбите на физически компакт-дискове са се понижили с 12 на сто спрямо миналата година – до $420 млн. Изтеглянията на законни музикални файлове пък са се увеличили с 43% до $40 млн., но значимият ръст не е бил достатъчен, за да навакса бързият спад в продажбите на CD-та.
"Интернет е благодат и кошмар за музикалната индустрия", коментира една от австралийските звезди – Джими Барнс.
"Не смятам, че само защото някой работи за големите имена в звукозаписната индустрия, ще живее като рок-звезда", казва известният Пат Дейвърн от Grinspoon.
В документалния филм изпълнителите обсъждат изтощителния процес по създаването на албум и омаловажават пищния начин на живот, с надеждата да убедят хората, че кражбата на музика не е престъпление без жертви.

по темата: „Музиканти се надигат срещу пиратството”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Ами ще си купя записана музика, но не и над 15 лева примерно, защото качеството на аудиото е несравнимо. Не съм дал 2 бона за техника, за да връткам некви куци записи. Ако имам неква мп3-ка, няма да ми пука много и ще дърпам. А с това пиратство и куцо и сакато си прави пр. Но ! в България няма издаден Флойд примерно. Кво да се прави?

  2. vorbis

    музикалните (и филмовите) студиа искат в нова среда да работят по стария си изтъркан начин. Е, да си направят анализите, да си намалят нормата на печалбата, да прегледат приоритетите. Пък и тогава ако не потръгнат работите, чак след това ще ги оплакваме на умряло.

  3. rr

    Хич да не ми се оплаквате, сега е 21-ви век, интернет е за да си качите това което сте направили за да може да зарибите фенове, които биха отишли на концерта ви и да ви дадат парички;) Да дадеш пари за записана музика е пълна тъпотия!

Коментар