Изненадващо делът на Windows XP нараства

13-годишната операционна система Windows XP е инсталирана на 19,15% от персоналните компютри в света, по данни на Net Applications за февруари. Този резултат я прави втората най-популярна десктоп платформа в света.

Windows XP е инсталирана на 19,15% от персоналните компютри в света (източник: Net Applications, февруари 2015 г.)

Windows XP е инсталирана на 19,15% от персоналните компютри в света (източник: Net Applications, февруари 2015 г.)

Любопитен факт е, че делът на Windows XP падна до 13,57% през ноември 2014 г., но след това започна да расте. Няма обяснение защо потребителите се завръщат към операционна система, която дори вече не се поддържа от Microsoft.

Най-популярна платформа за настолни РС и лаптопи продължава да бъде Windows 7. Нейният дял възлиза на 56% през февруари. Системата премина психологическата бариера от 50% през май 2014 г. и оттогава насам засилва позициите си.

Модерните платформи Windows 8 и Windows 8.1 са инсталирани само на 14,04% от персоналните компютри в света към края на февруари, но следват тенденция на растеж – през януари те имаха дял от 13,83%.

Предварителната версия на Windows 10 (Technical Preview) също влиза в статистиката на Net Applications с дял от 0,08% през февруари. Завършена версия на новата операционна система ще излезе тази есен, а анализаторите очакват популярността й бързо да нарасне, предвид възможността за безплатно обновление от Windows 7 и Windows 8, която Microsoft вече обяви.

Що се отнася до конкурентите на Windows, най-близко е Mac OS X с дял от 6,9% през февруари. Linux пък държи 1,53% от пазара на десктоп операционни системи. Сумарно, различните версии на Windows имат дял от 91,57%. Данните се базират на анализ на активността на 160 млн. потребители, които посещават над 40 хиляди уеб сайта.

Коментари по темата: „Изненадващо делът на Windows XP нараства”

добавете коментар...

  1. Ceco

    do “admin”
    Да, доста хора. И доста повече от браъзър ( само ). Това си е само твое мнение…

  2. admin

    кви са тез ОС…кой тука ползва в свободното си време нещо повече от web brouser без значение на каква ОС се ползва?

  3. :)

    Няма идеални ОС и Линукс, разбира се, също не е такава. Интересно, че активните й антагонисти скандират все на едни и същи лишени от смисъл клишета, от което е ясно, че нямат дори елементарна представа от материята, по която така обичат да взимат думата…

  4. до Чичо Сам

    Естествено че е вярна, поради простата причина че линукс е безполезен и не ПРАКТИЧЕН..

  5. Чичо Сам

    Тази статистика за Линукс НЕ може да е вярна!!

  6. няма име

    а Mac OS къде барабар Петко с мъжете?

  7. Petrov

    Така е, Правим Win 8, после признаха това беше грешка минавайте на 8.1, няма да пускаме 9, направо 10. Значи всички, които са купили 8-ца са дали парите за една грешка. Това е защото тези компании не се интересуват от потребителите си, а от това да стават по-богати.

  8. Anonymous

    Всичко след XP бе насила натресено по чисто маркетингови причини. Логично е потребителят да не е щастлив от това.

Коментар