Тайван ще догонва Япония и Южна Корея в роботиката

За първи път Тайван организира комерсиален панаир за роботи. Шоуто Robot Taiwan 2008 се провежда от 1 до 5 май в столицата Тайпе, съобщава digitimes.com.

Събитието е знаково за амбициите на далекоизточната страна да преодолее изоставането от Япония и Южна Корея в областта на интелигентните роботи. Организатор на панаира е Съветът за развитие на външната търговия на Тайван (TAITRA).

Тайван ще разчита на своите глобални предимства в ИТ технологията, за да догони японците и корейците, посочват източници от местната индустрия. Страната произвежда промишлени роботи и свързани с тях компоненти, като приходите от тази дейност през миналата година възлизат на 608 милиона щатски долара. Това обаче е само 5,56% от световния пазар на роботи.

Тайванското правителство насърчава разработките на интелигенти роботи от местните компании, като очаква ръстът в производството да достигне 30% за периода 2007-2012 и 15% за следващите 3 години. Това би превърнало страната в голям световен производител в сектора през периода 2014-2020 година.

На форума, съпътстващ панаира в Тайпе, лекции изнесоха водещи експерти от японската асоциация по роботика, както и представители на компаниите Fanuc, Fuji Heavy Industries и Hitachi от страната на изгряващото слънце, на шведската ABB и тайванската MSI.

Коментар