Apple обяви най-тънкия си лаптоп MacBook

12-инчовият MacBook е с 24% по-тънък от 11-инчовия MacBook Air (снимка: CNET)

12-инчовият MacBook е с 24% по-тънък от 11-инчовия MacBook Air (снимка: CNET)

Изключително тънък и лек е новият лаптоп на Apple – 12-инчовият MacBook с Retina екран, представен вчера в Сан Франциско. Това е най-тънкият лаптоп, който Apple някога е пускала, като същевременно предлага и редица други технологични иновации като по-чувствителен тракпад и многофункционален порт за захранване, прехвърляне на данни и извеждане на видеосигнал.

„Предизвикахме себе си да преосмислим отново ноутбука. И го направихме”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук при представяне на ултратънкия MacBook.

Новият ноутбук предоставя 12-инчов Retina дисплей с над 3,3 милиона пиксела. Това е първият MacBook без вентилатор, с процесор Intel Core M, който консумира по-малко енергия и така удължава живота на батерията, а освен това позволява по-тънък дизайн, в сравнение с предходните интелски чипове.

Новият MacBook тежи само 907 грама и е дебел едва 13,1 мм (снимка: CNET)

Новият MacBook тежи само 907 грама и е дебел едва 13,1 мм (снимка: CNET)

Обявеният вчера MacBook е с 24% по-тънък от 11-инчовия MacBook Air – досегашния най-тънък лаптоп на Apple. Моделът тежи само 907 грама и е дебел едва 13,1 мм, в сравнение с 1,08 кг при MacBook Air. Дънната платка пък е с 67% по-малка, благодарение на което се отваря повече място за батерията, която вече осигурява до 9 часа безжично сърфиране в уеб.

Продажбите на MacBook ще започнат на 10 април на цени от $1299 за конфигурации в три цвята – сребърен, сив и златен. Моделът идва с обновен тракпад с технология Apple Force Touch, която усеща различни нива на натиск. Тази функционалност позволява на потребителите да изпълняват различни действия, контролирайки силата на натиск върху тракпада.

Новост е и многофункционалният порт USB-C, който се използва за зареждане, като видеоизход и за прехвърляне на данни от друго устройство като iPhone или iPad – всичко това става през единичен конектор. Портът USB-C е реверсивен,  т.е. няма значение как се поставя кабелът.

Коментар