Акциите на Apple поевтиняха след премиерата на Watch

Apple Watch може да е най-добрият умен часовник в света, но едва ли масовият потребител се нуждае от подобно устройство

Apple Watch може да е най-добрият умен часовник в света, но едва ли масовият потребител се нуждае от подобно устройство

Инвеститорите от Уолстрийт не оцениха високо умния часовник на Apple, представен в понеделник. След премиерата на Apple Watch акциите на компанията поевтиняха с 2%.

Интересът към умния часовник на Apple беше голям, тъй като това е първият принципно нов продукт под управлението на Тим Кук. Но подробностите за AppleWatch, изнесени в понеделник, вкл. цени и срокове за излизане на пазара, не убедиха анализаторите, че този продукт ще има влиянието на iPhone. Стига се и до крайни оценки, че смарт часовникът е шамар в лицето на Apple.

Apple Watch ще бъде на пазара от 24 април на цени от 349 долара за най-достъпния модел и от 10 000 долара за луксозен вариант със златно покритие. Анализатор от Pacific Crest Securities определя умния часовник на Apple като най-добрия в света, но се съмнява, че масовият потребител се нуждае от подобно устройство.

Основната функционална ценност на Watch е да предложи удобство при изпълнение на определени действия, без да се налага потребителят да изважда смартфона от джоба си. Но това не е устройство, което ще промени правилата на играта, тъй като хората ще продължат да ползват iPhone, смятат специалистите.

Piper Jaffray счита за ключови предимства на Apple Watch дизайна и марката. Според анализаторите, Watch ще конкурира обикновените часовници, а не други умни часовници.

Очаква се Apple Watch да набира бавно популярност, като повратният момент ще настъпи през последното тримесечие на 2016 г. Прогнозата е, че 55% от продажбите ще се паднат на най-евтиния модел, 45% – на средния и 5% – на най-скъпия.

Коментар