HGST вдига летвата при твърдите дискове до 10TB

10-терабайтоният HDD на HGST е предназначен за облачни приложения

10-терабайтовият HDD на HGST е предназначен за облачни приложения

Производителят на твърди дискове HGST показа на конференция в САЩ нов модел с капацитет 10 терабайта, предназначен за корпоративна употреба, в частност за облачни приложения.

Високата плътност на записа на данни е постигната чрез нова технология с частично припокриване на съседни пътечки – Shingled Magnetic Recording (SMR), съобщават от компанията.

Херметичната кухина на диска е изпълнена с хелий, благодарение на което производителят е снижил консумираната енергия – плътността на хелия е значително по-ниска от тази на въздуха и така се намалява триенето при въртене на плочите.

В допълнение, хелият позволява да бъде намалено разстоянието между плочите без риск от прегряване. За създаване на херметичен корпус, който предотвратява изтичането на хелий навън, HGST използва патентована технология HelioSeal.

В момента 10-терабайтоният HDD е наличен само като тестов образец. Засега няма информация кога ще започне серийното производство на устройството и каква ще бъде цената му.

Коментари по темата: „HGST вдига летвата при твърдите дискове до 10TB”

добавете коментар...

 1. admin

  Хора, четете повече художествена литература на хартия за да разберете че не е важно количеството а качеството на “сториджа”!

 2. :o)

  каквото и да си говорите , светът е гладен за сторидж място и огладнява все повече.
  Толкова данни не са генерирани никога в човешката история и се увеличават лавинообразно.
  Не хелий ами и на атомно ниво ще правят тестове скоро…

 3. :-)

  Иване, как успя да ти го роди главата това? Нали не очакваш, че в дейта центровете дисковете са като в твоят комп (изключвам near line дисковете които са си SATA) ? Неща като САН сториджи и Райд1,5,10 едва ли ти говорят много. Цената на един ентърпрайс сторидж често стига над половин милион и всеки предпочита да го напълни с възможно най-големите дискове.

 4. Борис

  Хелий ще си набавим чрез ядрен синтез 😀

 5. Иван

  Няма какво да го мислиш като се счупи всичко отива на боклука и данните заедно с диска.
  Също да не говорим за проблема с хелия и постенното му изтичане и загуба.

  Малко факти скоро ще изчезне хелия като елемент от Земята, защото дори земната атмосфера не може да го задържа и постоянно се губи в космоса. Да не говорим как една кутия за хард диск ще го държи хелия с години без загуби – колкото и да е специална.

  Тези дискове са си едни балони под налягане. 🙂

  Реално хостинг компаниите не ползват такива дискове с големи капацитети – ползват се огромен брой много по-сигурни hdd с обем дори под 1 TB. Надеждно и евтино като изгърми по-малки обеми информация има за възстановяване и смяната е нещо обикновино като изгоряла крушка за осветление например.

 6. :-)

  Това не искам да го мисля колко часа ще се ребилдва като се счупи :))))

Коментар