Google застана зад проект с отворен код

Интернет гигантът Google реши да подкрепи стартиралия наскоро проект с отворен код oCERT – Open Source Computer Emergency Response Team. Инициативата, която беше обявена в края на март, ще открива проблеми в сигурността на продуктите с отворен код.

Дейността на групата oCERT се подкрепя от Inverse Path и Open Source Lab, както и от известната организация CERT (Computer Emergency Response Team), която е създадена да реагира на непредвидени ситуации в компютърните системи на института по програмиране към университета Карнеги Мелън. Вече 10 години CERT извършва мониторинг на хакерската активност в интернет.

Групата oCERT ще оказва поддръжка както на малки проекти, движени от ентусиасти, така и на мащабни начинания, като например дистрибуции на Linux. До момента към инициативата са се присъединили проектите OpenBSD, OpenSSH, Gentoo, Mandriva, Nmap, Openwall, Open Source Lab и Annvix.

През април експертите от oCERT пуснаха три информационни бюлетина, единият от които дава препоръки по проблема за препълване на паметта в популярните приложение GNU Privacy Guard (GnuPG) OpenPGP.

Коментар