Швеция строи най-екологичния център за данни

EcoDataCenter се изгражда в град Фалун и ще отоплява и сградите в района

EcoDataCenter се изгражда в град Фалун и ще отоплява и сградите в района

Шведски проект, известен като EcoDataCenter, има амбицията да стане най-щадящият климата център за данни, благодарение на използването на различни зелени техники и технологии.

В момента има над три милиона центрове за данни в експлоатация по света. Много от тях имат силно отрицателно въздействие върху околната среда, като освобождават топлина и генерират – косвено – вредни емисии в атмосферата, допринасяйки за глобалното затопляне.

Студеният климат на Швеция прави страната много подходяща за домакин на центрове за данни. Там има ниска средна температура – само 5°C, което помага за охлаждането на оборудването. Цените на енергията в Швеция също са по-ниски в сравнение с много други части на света, пише GreenTech.bg.

EcoDataCenter, който се изгражда в град Фалун, ще черпи енергия от местната енергийна мрежа, една от най-ефективните в света. Центърът обаче ще използва и своята собствена излишна топлина и енергия – с нея ще се отопляват сградите в района. Електроенергията, използвана за основното захранване на центъра, ще идва единствено от възобновяеми източници като слънчева, водна и вятърна енергия, както и от един местен завод когенерация.

Когато температурите се покачат през лятото, излишната пара от местната електроцентрала ще се използва за захранване на машините, които поддържат оборудването на центъра, така че да работи при оптимални температури. За подпомагане на охлаждането центърът ще има зелен покрив, покрит с пъстри цъфтящи растения. Когато всички тези мерки се вземат под внимание и се изчисли енергийният баланс на центъра за една година, ще се окаже, че съоръжението ще има отрицателен въглероден отпечатък.

Проектът е резултат от сътрудничеството между Falu Energi, Vatten и EcoDC AB. Центърът ще има 100 процента гарантиран ъптайм и ще бъде един от 13-те най-сигурни центъра за данни в света, получавайки рейтинг Tier IV.

Проектантите на EcoDataCenter са работили съвместно с Schneider Electric за внедряване на енергийно ефективни решения за сигурност, които са в хармония със зелените свойства на съоръжението. То ще бъде физически защитено от тежки бетонни стени в съчетание с усъвършенствани системи за наблюдение.

Първата от трите сгради, които в крайна сметка ще формират центъра за данни, ще е с площ 23 350 кв. метра. Очаква се сградата да бъде завършена през първото тримесечие на 2016 г.

Коментари по темата: „Швеция строи най-екологичния център за данни”

добавете коментар...

  1. ?

    Чак пък да има над 3 милиона центъра за данни по света…

Коментар