Общински съвет гласува електронно

Безхартиено заседание и електронно гласуване демонстрира днес общинският съвет на Казанлък пред министър Николай Василев. Системата позволява на участниците в заседанията да се запознаят с всички документи за предстоящата сесия, ползвайки компютърната мрежа на общинския съвет.
Информацията се съхранява в база данни, където електронните документи са подредени в преписки и са лесно достъпни за всеки общински съветник чрез преносим компютър. Към всяка преписка могат да се добавят както сканирани хартиени документи, така и файлове, съдържащи допълнителна информация, графики и становища на постоянните комисии.
По време на дискусиите всеки общински съветник иска думата чрез преносимия си компютър, а председателят на съвета вижда всички заявки, подредени по реда на постъпването им на екрана на своя компютър. Системата следи времето за изказване на всеки съветник, както и общото време на всяка партийната група.
Гласуването се извършва по електронен път, а резултатите от него се отразяват автоматично в протокола от заседанието на общинския съвет. Необходимата информация от сесията се публикува и на сайта на съвета.
В пилотния проект са включени още две общини – Велико Търново и Горна Оряховица. Стартът беше даден през 2007 година, когато след публична процедура МДААР възложи реализацията на „Контракс" ЕАД. Договорът е на стойност 212 321 лв., включително разработването и внедряването на софтуера за системата, обучение за работа с нея, поддръжка и др.
Идеята е системата да се мултиплицира и в други общини в страната, уточниха от МДААР.

Коментар