Microsoft ще прави авто-системи с Hyundai

Софтуерният гигант Microsoft се съюзи с корейския производител Hyundai-Kia Automotive Group (HKAG) в създаването на автомобилни информационно-развлекателни системи.

В близките години двете компании ще разработват иновативни решения на базата на платформата Microsoft Auto. Първият очакван продукт е система с гласово управление, която свързва автомобилния медия център с портативни устройства.

Системата ще се появи в автомобилите на Hyundai за американския пазар през 2010 година. По-късно иновацията ще бъде въведена и в моделите за Европа и Азия.

Microsoft и Hyundai-Kia Automotive Group ще разработват съвместно и ново поколение бордови и мултимедийни навигационни системи. Финансовите измерения на сделката между двете компании още не са обявени.

Междувременно, Microsoft, Hyundai-Kia Automotive Group и корейският Институт за развитие на информационните технологии (IITA) подписаха меморандум, по силата на който ще си партнират в създаването на център по внедряване на иновации, съобщава Ройтерс.

В планирания Automotive IT Innovation Center ще бъдат инвестирани 280 милиона долара, от които 113 милиона ще осигури Microsoft.

Коментар