Излезе нова дистрибуция на Ubuntu

Компанията Canonical пусна наскоро нова дистрибуция на системата с отворен код Ubuntu, насочена към широк кръг потребители.
Ubuntu 8.04 LTS Desktop Edition включва нови, по-стабилни версии на приложения с отворен код, вкл. браузър Firefox 3, както и електронна таблица, текстов редактор, база данни и презентационен софтуер от пакета OpenOffice.
Дистрибуцията идва и с мениджър на фотоснимки F-Spot, приложение Brasero за запис на данни на CD и DVD носители, както и видео плейър, в който са интегрирани приложения за гледане не телевизия.
Обемът на безплатните и комерсиалните продукти на базата на Ubuntu нараства непрекъснато, което прави системата все по-привлекателна за потребителите. Над 30 независими доставчици на комерсиални приложения, вкл. Adobe, Google, Real Networks, Nero, Skype, Corel, Parallels и Fluendo, ще поддържат и разпространяват свои програми за платформата Ubuntu 8.04 LTS Desktop Edition.
Едно от предимствата на новата дистрибуция е удълженият срок за поддръжка, който вече е три години. Освен версия за настолни РС е достъпна и нова дистрибуция за сървъри – Ubuntu 8.04 LTS Server Edition.

Коментар