Свещеник получи академична награда

Полският свещеник и космолог проф. Майкъл (Михау) Хелър, считан за основател на „научната теология”, получи наградата на Фондация Темпълтън на стойност от £820 000 по време на частна церемония в Бъкингамския дворец.
Членовете на журито са единодушни, че проф. Хелър убедително доказва как научните и теологичните изследвания могат хармонично да си взаимодействат, без да си противоречат.
След като получи наградата, Хелър сподели своите възгледи за отговора на последния главен въпрос на Фондацията: „Дали науката превръща вярата в бога в отживелица”.
„Зависи каква представа имате за бога. Ако според вас, бог е някакво същество, което манипулира света и има сходни с вашите разсъждения, тогава науката просто отрича неговото съществуване. Ако обаче, според вас, бог е над света и вашите представи, колкото и ограничени да са те, тогава той присъства в законите на физиката, както и във всяка човешка дейност, насочена към опознаване на вселената”, споделя Хелър.
Д-р Джон М. Темпълтън младши, председател и президент на едноименната фондация, посочва, че Хелър е придал на науката смисъл на възвишена мистерия, а на религията – поглед към вселената през широко отворените очи на познанието.
“Неговите най-ценни трудове могат накратко да се характеризират като медитация върху чудото на математическата същност на природата”, заяви Темпълтън.
Хелър е 38-ми лауреат на наградата Темпълтън, която се присъжда ежегодно от 1973 г. Той дари получените средства за развитието на Центъра Коперник и Ягелонския университет към Теологичната академия в гр. Краков. Центърът предоставя специализирани изследвания в областта на науката и теологията.

Коментар