Наследството пречи на Windows, твърди Gartner

Операционната система Windows я очаква колапс, прогнозираха анализатори от Gartner по време на конференция в Лас Вегас, посветена на новите тенденции. Windows, вкл. и Vista, страда от наследения от две десетилетия код, който се е разраснал до такава степен, че вече е практически невъзможно да бъде оперативно модернизиран.
Обратната съвместимост, постоянно изтъквана от Microsoft, убива Windows, твърдят анализаторите. Операционната система Vista е жертва на този подход. В продължение на 5 години разработчиците на Microsoft създаваха принципно нов продукт, но в последния момент се опряха на устойчивия код на Windows Server 2003, който залегна в основата на Vista.
Потребителите не бързат да преминават към Vista, тъй като тя не е по-добра от Windows XP, посочват анализаторите. Делът на XP през първата година от появата на Vista практически не се е променил, по данни на Forrester Research. Към новата операционна система преминават основно потребителите на по-стари от XP версии, като например Windows 2000.
Gartner препоръчва на Microsoft да създаде модулна операционна система по подобие на епълската Mac OS X. Под нейно управление работят и Mac-овете, и iPhone, докато Microsoft поддържа различни системи за двата типа устройства.
Създаването на единно ядро може да намали цената на Windows, което ще е от полза за потребителите. В допълнение, системата ще има по-малък обем, тъй като освен ядрото потребителите ще инсталират само необходимите им компоненти. Това ще позволи и по-често обновление на системата.
Microsoft направи известни стъпки в посока модулност с Vista, но те не са достатъчни, коментират от Gartner. Дори и WinAPI трябва да бъде отделен компонент, който да се инсталира по желание от потребителя, препоръчват анализаторите.
Като друг недостатък на Windows експертите посочват обвързаността на лицензите с компютъра, което е неправилно, тъй като все повече потребители и все по-често работят на няколко машини.
Модулност се появи в Windows Server 2008, а наличието на различни версии на Vista – Home Basic, Home Premium, Ultimate – също е развитие в тази посока. Отказвайки се от монолитността, Microsoft ще може да продава допълнителни модули към операционната система.
Очаква се следващата операционна система Windows 7 да се базира на принципно ново ядро. Според предварителните информации, основно ще бъде преработен потребителският интерфейс на системата, така че да улесни работата с приложения и документи. Вероятно Windows 7 ще бъде налична само в 64-битова версия.

Коментар