АСБИС Груп стъпва в Босна и Херцеговина чрез придобиване

Дистрибуторът на ИТ продукти АСБИС Груп стъпи на пазара в Босна и Херцеговина чрез закупуване на местната компания Megatrend d.o.o. Sarajevo. Бордът на директорите на АСБИС Ентерпрайзиз АД, компанията-майка на АСБИС Груп, е подписал миналия месец договор за придобиване на 80% от дяловия капитал на Megatrend – дистрибутор на ИТ продукти и компоненти.

Съгласно споразумението, АСБИС Ентерпрайзиз АД получава и опцията да закупи още 10% от дяловия капитал на Megatrend в следващите 2 години. Оставащите 10% ще бъдат разпределени между служители на ключови позиции в придобитата компания.

„Досега не сме оперирали директно в Босна и Херцеговина, макар и да имаме продажби на местни риселъри чрез нашите съседни офиси. Пазарът е малък, фрагментиран, условията за бизнес не са напълно ясни, ритейл-пазарът не е развит и повечето продажби са на корпоративни клиенти. Независимо от това, ние сме убедени, че този пазар ще расте през следващите години до около 100 000 компютъра през 2010 г.”, коментира сделката Алан Митрович, вице-президент на АСБИС Груп за Югоизточна Европа.

Плановете на дистрибутора предвиждат ниво на продажби от 20 милиона щатски долара през 2009 г. Компанията не възнамерява да открива офиси в Черна Гора и Албания през настоящата година, но ще обслужва риселърите в тези страни с мениджъри по продажбите, които ще отговарят за доставките от офисите в съседните страни.

Megatrend дистрибутира продукти от HP, IBM, Lenovo, Apple, MGE, 3Com, ZyXel, Philips, Toshiba и Draper. С придобиването на компанията, АСБИС Ентерпрайзиз получава незабавно достъп до нов пазар със съществуваща инфраструктура и клиентска база, както и нови доставчици в своя текущ продуктов портфейл.

За финансовата 2007 година Megatrend отчете оборот от 8,1 милиона щатски долара. През същата година АСБИС Ентерпрайзиз АД постигна оборот от 1,4 милиарда щатски долара.

Коментар