Apple патентова напълно гладка клавиатура

Вместо традиционни бутони новият тип клавиатура ще има нарисувани техни обозначения

Вместо традиционни бутони новият тип клавиатура ще има виртуални техни обозначения (на снимката: Magic Trackpad) 

Патентното ведомство на САЩ разсекрети поредна заявка от Apple, която описва компютърна клавиатура от нов тип, без познатите физически бутони. На външен вид устройството прилича на панела Magic Trackpad и има равна алуминиева повърхност, предаде TechCrunch.com.

Вместо традиционни бутони новият тип клавиатура ще има виртуални техни обозначения върху гладка повърхност. При това устройството ще осигурява тактилна обратна връзка с потребителя, благодарение на технология Force Touch, която е реализирана в последния модел MacBook.

Под повърхността на панела са разположени датчици, които определят силата на натиск и така позволяват реализиране на различни режими на работа

Под повърхността на панела са разположени датчици, които определят силата на натиск и така позволяват реализиране на различни режими на работа

Тракпадът Force Touch се отличава с ясно и равномерно усещане за клик във всяка точка. Под повърхността на панела са разположени датчици, които определят силата на въздействие и така позволяват реализиране на различни режими на работа. За тактилния отклик отговаря механизмът Taptic Engine.

Очевидно, гладката клавиатура ще донесе редица предимства. В частност, разработчиците ще могат да намалят дебелината на клавиатурата, а липсата на луфт между клавишите ще предотврати натрупването на мръсотия и ще предпази от случайно заливане с течност.

В допълнение, системата Force Touch ще позволи нови начини на взаимодействие с клавиатурата. Така например, потребителите ще могат да инициират действия с помощта на жестове и различна сила на натиск.

Коментари по темата: „Apple патентова напълно гладка клавиатура”

добавете коментар...

  1. (c:

    Бай Иване,

    Ти прочете ли за Force Touch въобще? Доста ясно става с какво клавиатурата на Apple е по-различна, всъщност.

    Обновеният 13″ MacBook Pro, както и новият MacBook са с Force Touch Trackpad, и засега отзивите са, че изключително добре имитира click.

    Предполагам, обаче, че при клавиатурите Force Touch не е лесно приложим. Иначе щяха да го ползват в 12″ MacBook, вместо да подобряват стари технологии за бутоните.

  2. Бай Иван

    Не че нещо, но Майкрософт отдавна имат подобна клавиатура за техния Surface. Не става ясно с какво клавиатурата на Апл е по-разилчна. Между другото бях чел че подобни клавиатури не са много удобни. Липсата на противодействието на обикновените клавиши е нездравословно за пръстите и представлява трудност при писане – иска се време докато свикнеш колко точно да натиснеш за да се отчете натискане.

  3. Apple

    Супер. Само така.

  4. аман

    кога ще бъде налична в емаг и на каква цена?

Коментар