IBM не се страхува да споделя технологии с Китай

Много фирми смятат ИТ индустрията на Китай за заплаха, но за IBM тя огромна възможност, казва Вирджиния Ромети

Много фирми смятат ИТ индустрията на Китай за заплаха, но за IBM тя e огромна възможност, заяви изпълнителният директор на американската компания Вирджиния Ромети

IBM ще участва активно в развитието на ИТ индустрията в Китай и ще споделя своите технологии с местни компании, заяви на форум в Пекин шефът на Синия гигант Вирджиния Ромети.

„Ако сте страна като Китай с население от 1,3 милиарда души, ще ви е абсолютно необходима собствена ИТ индустрия. Мисля, че много фирми смятат това за застрашаващо, но ние в IBM го виждаме като огромна възможност”, казва Ромети, цитирана от Ройтерс.

IBM не разглежда Китай само като купувач на нейните продукти или като своя производствена база. Напротив, американската компания възнамерява да споделя свои технологии с Китай и активно да участва в развитието на ИТ индустрията в страната.

Редица други американски компании вече създават алианси с китайските си партньори. Те се надяват, че това ще облекчи бизнеса им в страната, при положение, че условията за чуждите компании в Китай стават все по-трудни.

Думите на Вирджиния Ромети са признание за необходимостта от промяна на стратегията на американските доставчици в Китай, на фона на призивите на Пекин към местните компании и населението да използват китайски, а не чужди технологии.

Благодарение на новия подход на IBM, китайските компании ще могат да произвеждат всичко – от полупроводникови чипове и сървъри, базирани на архитектура IBM, до софтуер. Миналата седмица IBM сключи договор с компанията Suzhou PowerCore Technology Co., която ще произвежда свой вариант на процесора Power8 за използване в сървъри.

Коментари по темата: „IBM не се страхува да споделя технологии с Китай”

добавете коментар...

  1. abv

    Намериха как да правят пари в Китай, въпреки ограниченията 🙂

Коментар