СУ спечели олимпиада по програмиране

Отбор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" спечели първото място в юбилейната 20-та републиканска студентска олимпиада по програмиране. В екипа влизат Васил Люцканов, Искрен Чернев и Преслав Ле, ръководени от Милослав Средков и доц. д-р Красимир Манев.
Софийският университет зае челно място и в официалното класиране по университети, следван от Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" и Русенски университет "Ангел Кънчев", съответно на второ и трето място.
В състезанието, проведено на 9 и 10 май 2008 г. в София с главен спонсор Мусала Софт, участваха 31 тричленни отбора от тринадесет български университета.
Републиканската студентска олимпиада по програмиране (РСОП) води началото си от 80-те години на миналия век, като до 1989 г. са били проведени 9 състезания. След промените от 1989 г. РСОП престава да съществува.
През 1998 г. група ентусиасти съвместно с Американския университет в България полагат началото на т.н. Междууниверситетски турнир по програмиране. Макар и провеждан по различен начин (по правилата на световната олимпиада за студенти ICPC на ACM) този турнир по същество е национално състезание по програмиране за студенти.
Междууниверситеският турнир се провежда седем пъти в периода 1998-2004 г. По време на седмото издание на Турнира през 2004 г. колегията единодушно решава да промени името на състезанието в Републиканска студентска олимпиада по програмиране и да обяви Осмия междууниверситетски турнир за Седемнадесета републиканска студентска олимпиада по програмиране.

Коментар